Subtext: samen met anderen boeken lezen op de iPad

Subtext is een nieuwe dienst die lezen sociaal wil maken. Via de iPad-app kun je boeken downloaden, notities toevoegen, vragen stellen aan andere lezers en ervaringen uitwisselen.

subtext ipadIn iCulture Weekly besteedden we er afgelopen week al aandacht aan: een nieuwe app waarmee je je ervaringen met boekenlezen kunt delen. Momenteel is de biografie van Steve Jobs bijvoorbeeld een onderwerp, waar mensen graag met vrienden over willen praten: wat vind je ervan? waar ben je precies? welke opmerkelijke dingen heb je al ontdekt? Dergelijke vragen kun je kwijt als je Subtext gebruikt. De app probeert een sociaal netwerk rond boekenlezen op te bouwen. Je zult de app voorlopig wel uit de Amerikaanse App Store moeten downloaden. Wie dat niet ziet zitten, kan ook terecht bij Readmill (gratis).


Je kunt via Subtext ook boeken aanschaffen via Google Books of Kobo, maar dat hoeft niet. Heb je een papieren versie van het boek bemachtigd, dan kun je die ook gebruiken om samen met anderen te lezen. Je kunt bijvoorbeeld polls toevoegen of extra video’s en verhalen van de auteur opvragen. Je kunt ook annotaties maken terwijl je in het boek aan het lezen bent, maar je hebt dan wel de digitale versie van het boek nodig. Net als bij andere sociale netwerken moet je in Subtext vrienden toevoegen, om met bekenden te kunnen kletsen.

De oprichters van Subtext komen uit de gamesindustrie en dat blijkt uit de poging om wat gamification in de app te stoppen. Je kunt punten verdienen door notities te maken en vragen te stellen of te beantwoorden. Die punten kun je inwisselen voor extra content, bijvoorbeeld een extra verhaal bij een verhalenbundel. Het succes van Subtext hangt wel een beetje af van de deelname van auteurs en uitgevers. Als zij niets extra’s toevoegen aan Subtext en je vrienden werken niet mee door de discussie aan te gaan, is er in Subtext weinig te beleven. Er zitten nu 18 boeken in met extra’s, al kun je via de shops honderden andere boeken kopen. Bij de meeste boeken kun je eerst een preview downloaden.

Momenteel is er alleen een iPad-app, maar er komt ook nog een webversie aan.

Downloaden: Subtext (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 oktober 2011 om 19:11
Categorie
Apps
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.