Siri op een iPhone

‘Siri-bug’ kan mobiele data, Wi-Fi en Bluetooth uitschakelen vanaf ontgrendelscherm

Een mogelijke bug in Siri laat je mobiele functies, Bluetooth en Wi-Fi vanaf het ontgrendelscherm uitzetten. Normaal moet je daarvoor eerst de iPhone ontgrendelen.

Met Siri heb je vanaf het toegangsscherm de mogelijkheid om allerlei opdrachten uit te voeren, zoals het opvragen van je eigen telefoonnummer (“Wie ben ik?”) of het laatste telefoongesprek dat je hebt gevoerd (“Wie heb ik gebeld?”). Niet iedereen vindt dat prettig, omdat er ook misbruik van gemaakt kan worden als de iPhone in verkeerde handen valt. Op Reddit is een nieuwe ‘Siri-bug’ ontdekt, waarmee je ook zonder toegang tot de iPhone mobiele data kunt uitschakelen. Maar het gaat nog ietsje verder.

Siri op een iPhone

Mobiele data uitschakelen vanaf toegangsscherm

De ‘bug’ werkt als volgt: als je tegen Siri zegt “Schakel mobiele data uit”, dan vraagt de assistent om eerst je telefoon te ontgrendelen. Maar vraag je “Mobiele data”, dan hoeft dat niet. Met een schuifje op het scherm kun je de functie uitschakelen. Waarschijnlijk is dat niet de bedoeling, want voor het uitschakelen vraagt Apple normaal gesproken wel dat je aantoont dat jij de eigenaar bent.

Mobiele data siri-bug

We hebben deze mogelijke bug gecontroleerd en ontdekten dat het ook in het Nederlands werkt. Sterker nog, het werkt voor veel meer mobiele functies. Zo kun je “Bluetooth” zeggen om de Bluetooth-functie in en uit te schakelen. Of je zegt “Wi-Fi” om de verbinding met draadloze netwerken te verbreken. De ontdekker van de ‘bug’ op Reddit heeft het alleen over mobiele data.

WI-FI en Bluetooth Siri-bug

Waarom gevaarlijk?
Op zich hoeft het kunnen in- en uitschakelen van Bluetooth, Wi-Fi en mobiele data niet direct gevaarlijk te zijn. Er zijn wel meer functies die je vanaf het ontgrendelscherm kunt bedienen en die ‘gevaarlijk’ kunnen zijn als je iPhone in verkeerde handen valt.

Maar het kan in dit geval ook ongunstig uitpakken: als een dief jouw vergrendelde iPhone in handen heeft, kan hij of zij de mobiele functies uitschakelen zodat het toestel niet meer vindbaar is voor Zoek mijn iPhone. Maar eerlijk is eerlijk: dat lukt ook als iemand bij een vergrendeldelde iPhone het Bedieningspaneel tevoorschijn haalt en het toestel in vliegtuigstand zet. Ook het compleet uitschakelen van de telefoon is mogelijk, zonder dat daarvoor een pincode of vingerafdruk nodig is.

Oplossing: geef Siri minder rechten

Mocht je toch zenuwachtig worden van deze en soortgelijke ‘bugs’, waarbij Siri zonder jouw toestemming allerlei handelingen kan uitvoeren, dan kun je het gemakkelijk oplossen. Zorg dat Siri op het toegangsscherm is geblokkeerd, zodat het ook niet mogelijk is om persoonlijke informatie op te vragen. Je hebt dan altijd een pincode of vingerafdrukscan nodig om Siri opdrachten te geven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 mei 2017, 14:58
Categorie iOS
Onderwerpen bug, ontgrendelscherm, siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.