Sharp gaat nog een stap verder met multitouch-scherm

Sharp is aanwezig op de IFA in Berlijn. Zij hebben een touchscreen ontwikkeld, dat ingebouwde optische sensoren heeft en daardoor op pixelniveau wijzigingen kan meten. Het kan vanaf begin 2008 worden gebruikt in smartphones en digitale camera's.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Sharp multipoint schermAls Sharp op een beurs staat, is dat meestal om een monsterlijk groot tv-scherm te presenteren. De platte tv’s die op de IFA te zien zijn, worden inmiddels zo immens groot, dat ze niet meer door het raam van de meeste huizen naar binnen passen. Wat ons interesseert zijn de kleinere schermen en gelukkig heeft Sharp op dat gebied ook iets te melden: een prototype van een ultragevoelig touchscreen van 3,5 inch. Met een aantal vernieuwingen waar de iPhone ook van zou kunnen profiteren.

Het scherm dat Sharp heeft ontwikkeld heeft een resolutie van 320 x 480 pixels, identiek aan het iPhone-scherm, maar met ingebouwde optische sensoren. Daardoor kunnen wijzigingen per pixel worden gemeten en kun je complexe, multitouch gebaren maken op het scherm. Dat gaat een stap verder dan de ‘pinch’ bij foto’s en websites. Het scherm kan ook scannen, waardoor een visitekaartjes-lezer mogelijk wordt.

Het scherm is extreem dun (1 mm) waardoor de apparaten waarin ze worden ingebouwd ook een stuk kleiner kunnen worden gemaakt. Het is mogelijk een beschermende laag bovenop het scherm aan te brengen, dat krasbestendig is. Bedrijven kunnen vanaf september samples van het scherm aanvragen. Massaproductie is vanaf het voorjaar van 2008 mogelijk. Sharp wil niet zeggen welke bedrijven al interesse hebben getoond, maar zegt wel dat de multipoint-interface nuttig is voor smartphones en digitale camera’s. In de toekomst zou de grootte van het scherm naar 12.1 inch kunnen groeien waardoor het ook voor UMPC’s, notebooks en andere draagbare apparaten interessant wordt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 januari 2013, 17:38
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.