secret-feestje

Gebruikers van Secret-app organiseren geheime feestjes

De app Secret leidt tot interessante ontmoetingen van wildvreemden: Secret-gebruikers organiseren feestjes bij mensen thuis om over persoonlijke geheimen te praten.

secret-feestjeEr is een nieuw fenomeen in opkomst: Secret-feestjes. Gebruikers van de Secret-app waarmee je anoniem geheimen kunt spuien, organiseren feestjes met wildvreemden, die ze ontmoeten via de app. Een verslaggever van Re/code was aanwezig bij zo’n feestje in Oakland (vlakbij San Francisco), waarbij je je via een anoniem account kon aanmelden. Een paar dagen later viel de uitnodiging in de bus: negen mensen kwamen naar een onopvallend appartementencomplex om elkaar te ontmoeten.

De truc van de gastheer of gastvrouw, is dat hij/zij mensen uitkiest die elkaar niet kennen, maar toch op een of andere manier met elkaar verbonden zijn. Als je een Secret-uitnodiging rondstuurt, komt die immers ook bij vrienden-van-vrienden in beeld. Dat voorkomt ook meteen dat je met gestoorde gekken te maken krijgt: de mensen op het feestje zijn in ieder geval bevriend met één van jouw (hopelijk niet-gestoorde) vrienden.

secret-dinner2De motivatie om zo’n feestje te organiseren of er naartoe te gaan, is verschillend. Maar het komt er vooral op neer, dat mensen graag zichzelf willen zijn. Dat lukt het best bij mensen die je niet kent en waarbij je niet hoeft te ‘scoren’ met foto’s van verre vakanties en verhalen over promoties. Sommige Secret-feestjes ontstaan na een oproep op Secret. Maar het komt ook voor dat de gastheer of gastvrouw zelf in discussies op zoek gaat naar interessante mensen die goed bij elkaar zouden passen.

Secret-feestjes in Nederland?

Toch is het maar de vraag of dergelijke Secret-feestjes ook in Nederland zullen aanslaan. De gebruikerscommunity op Secret is anders in Nederland: we hebben geen Silicon Valley-cultuur, waar driftig geroddeld wordt over overnames, relaties en nieuwe start-ups. Tijdens het feestje in Oakland werd gepraat over liefde, relaties en andere persoonlijke zaken, in bewoordingen die je alleen in Silicon Valley zult tegenkomen. Wie geen zin heeft in een huisje-boompje-beestje-leven, zegt: ‘the ROI of families is just not there for me’. En een ‘low-entropy life’ is een eufemistische manier om te zeggen dat je weinig vrienden hebt. Een gesprek over het science-fictionboek Flowers of Algernon? Je zou het op een Nederlands feestje niet snel verwachten. De gesprekken zijn vaak erg persoonlijk: mensen vertellen over de slechte relaties die ze hebben met hun ouders, over eetstoornissen en andere persoonlijke problemen die je niet zomaar tijdens een verjaardagsfeestje aansnijdt. Juist het feit dat niemand elkaar echt goed kent, lokt spontane ontboezemingen uit. Je zou bijna denken dat het een marketingactie van Secret zelf is, omdat ze na alle aantijgingen over pesten wel wat behoefte hebben aan positief nieuws. Maar bij het feestje in Oakland werd dat ontkend. Het feestje eindigde trouwens alweer om 21:00 uur – niet omdat het ongezellig was of omdat het gesprek stil viel, maar omdat het Amerikanen zijn. De volgende ochtend moet iedereen alweer om 4:00 uur in de gym zijn.

secret-dinner-party

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 augustus 2014, 11:09
Categorie Apps
Onderwerp secret

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.