Recente iPhone 3G-straling in EWG-onderzoek wijkt af van beweringen Apple

EWG heeft een onderzoek gedaan naar de straling van mobiele telefoons. Hieruit blijkt dat de waarde die Apple twee jaar geleden uitgaf voor de iPhone 3G niet meer blijkt te kloppen.

iPhone RadiationDe Environmental Working Group (EWG) heeft een onderzoek uitgevoerd met meer dan 1.200 verschillende telefoonmodellen, waaronder ook de iPhone 3G en de iPhone 3GS. Het onderzoek probeerde in kaart te brengen wat de hoeveelheid straling van deze telefoons is en in welke mate ze de vorming van hersentumors of kanker veroorzaken. Uit het onderzoek blijkt dat bij langdurig gebruik van veel telefoons er een grotere kans is op hersentumor bij mensen die mobiele telefoons langdurig gebruiken. De stralingsmeting blijkt bij de iPhone echter af te wijken van de cijfers die Apple eerder publiceerde.


De hoeveelheid straling wordt gemeten in een factor die de mate aangeeft dat energie opgenomen wordt door een bepaalde stof. In dit geval de huid van de mens. Deze hoeveelheid wordt SAR (Specifieke Absorptie Ratio) genoemd en wordt uitgedrukt in Watt per kilogram (W/kg). Je mag volgens de IEEE gedeeltelijk blootstaan aan straling tot een waarde van 1.6W/kg en bij direct contact van de straling tot een maximale SAR-waarde van 0.08 W/kg. Voor handen, voeten en enkels is 4 W/kg toegestaan.

Hoe lager de waarde, hoe veiliger het voor jou en omstanders is. De iPhone 3G en de iPhone 3GS zijn ook meegenomen in het EWG-onderzoek. De iPhone 3G heeft volgens het onderzoek een maximale SAR-waarde van 1.39 W/kg bij contact met het oor, terwijl de iPhone 3GS een SAR-waarde van 1.19 W/kg heeft.

Olga Naidenko, een medewerker van EWG die betrokken was bij het 10 maanden durende onderzoek van de EWG, zegt dat uit het onderzoek geen definitieve conclusie getrokken kan worden dat telefoonstraling hersentumor zou bevorderen. Wel is een telefoon een apparaat wat het vaakst dicht bij je hoofd gebruikt wordt. Olga noemt magnetrons als voorbeeld voor apparaten die ook bekend staan om sterke stralinguitstoot. Toch zijn deze minder gevaarlijk dan (sommige) mobiele telefoons. Je stopt je hoofd tenslotte doorgaans niet in een magnetron.

De top 3 best scorende mobiele telefoons in het EWG-onderzoek zijn de Samsung Impression (SGH-a877), Motorola RAZR V8 en de Samsung SGH-t229. Samsung komt in de top 10 vijf keer voor. De slechtst scorende toestellen zijn de Motorola MOTO VU204, T-Mobile myTouch 3G en de Kyocera Jax S1300. In de slechtst scorende top 10 komt Motorola vijf keer voor.

We berichten in 2007 al de iPhone volgens Apple zelf een SAR-waarde van 0,974 W/kg aan je oor en 0,694 W/kg op je lichaam zou uitstralen. Hierin is niet bekend hoe deze meting plaatsgevonden heeft, want de SAR-waarde is ook afhankelijk van de frequentie die de mobiele telefoon gebruikt. Zo heeft de iPhone 3G in het EWG-onderzoek een SAR-waarde van 0,37 W/kg bij oorcontact en Wifi-gebruik, terwijl dit bij UMTS I gebruik 0,88 W/kg is. De waarde die Apple doorgaf in 2007 aannemende dat hier gesproken wordt over UMTS I gebruik zou dus met 0,42 W/kg afwijken. Dat is een behoorlijk verschil.

EWG heeft enkele tips opgenomen in het onderzoek om de blootstelling te beperken. Zo wordt het gebruik van koptelefoons aangeraden en moet de speakerfunctie zo vaak mogelijk gebruikt worden als maar mogelijk is (de functie moet dan natuurlijk wel op je telefoon beschikbaar zijn). Volgens EWG kun je ook beter sms’en dan bellen, omdat je hand beter tegen de straling kan dan de regio rond je oor. EWG zegt ook dat je beter niet kunt bellen bij een zwak signaal.

Bron: Wired

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 september 2009, 14:16
Categorieën Achtergrond, iDevices
29 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.