Radiopaq: elke muzieksoort z’n eigen oordopjes

Radiopaq gaat oordopjes lanceren, die zijn afgestemd op een bepaalde muzieksoort. Daardoor hoor je een beter geluid, waarbij het verlies door mp3-conversie weer wat wordt hersteld.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

radiopaq
Radiopaq heeft een nieuw idee: in plaats van de equalizer-instellingen van je muziek instellen kies je gewoon het oordopje dat bij jouw favoriete muzieksoort hoort. Er zijn vier varianten: klassiek, rock, pop en jazz. Het idee is, dat je het oordopje koopt dat het best bij jouw muzieksmaak aansluit.

Drie of zelfs vier verschillende oordopjes kopen is dus niet nodig: ook als je rock via de pop-oordopjes wilt luisteren is het geluid nog prima, maar het zou nóg beter zijn als je de bijpassende oordoppen had gebruikt. Je kunt het vergelijken met auto’s: met een SUV en met een Alfa Spider kun je prima de stad in om te gaan shoppen, maar op een onverharde weg zal de SUV het toch iets beter doen. Zo kun je met de Jazz-oordopjes ook prima naar klassieke muziek horen, maar via de Classic-oordopjes was net iets beter. De vormgeving van alle vier oordopjes is verschillend; de eigenschappen ook (zie de frequentieprofielen onderaan dit artikel). Over het algemeen vinden mensen de Rock-oordopjes de beste keuze, omdat die de meeste bas hebben.

Wanneer je een muzieknummer naar mp3 omzet, gaan hoge en lage frequenties verloren. De fabrikant belooft dat de oordopjes die frequenties weer herstellen, waardoor je 25% meer detail hoort. Later deze week zal ik in een review vertellen in hoeverre het verschil hoorbaar is.

Radiopaq is misschien hier in Nederland nog niet zo bekend. Het is een van oorsprong Engelse dienst, waarmee je online radiostations en podcasts kunt doorzoeken (website lijkt tijdelijk offline). Het plan is om ook allerlei audioproducten uit te brengen via Radiopaq Products, te beginnen met deze oordopjes. Radiopaq mikt daarbij op het middensegment: niet de groep mensen die voor €300 een setje Shure-oordopjes aanschaft, maar ook niet de mensen die de goedkoopste Sennheisers (€8 bij Bol.com) in hun winkelmandje gooien. De oordopjes zijn dan ook gemaakt van metaal, zijn licht van gewicht en hebben een corrosievrije vergulde 3,5 mm aansluiting. Bij de oordopjes krijg je drie formaten oordopjes.

De oordopjes worden binnenkort gelanceerd en zullen voor €69,99/£59,99 in de winkel liggen.

Ter illustratie nog even de frequentieprofielen van de twee oordopjes (Pop en Classical), zodat je kunt zien waar ze effect hebben. De profielen voor de twee andere oordopjes zijn te vinden op de website van Radiopaq.

Radiopaq Classical
Radiopaq Pop

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 mei 2009, 15:01
Categorie Accessoires

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.