Preview: multitasken op de iPad met ProSwitcher HD (jailbreak)

Binnenkort zal ProSwitcher HD voor de iPad verschijnen. ProSwitcher is een project dat volledige multitasking biedt. Je kunt met ProSwitcher dus snel wisselen tussen verschillende applicaties of juist bepaalde applicaties afsluiten.

ProSwitcher HDNa ProSwitcher voor de iPhone zal binnenkort ProSwitcher HD voor de iPad verschijnen. ProSwitcher is een project van chpwn en Ryan Petrich dat volledige multitasking biedt op basis van een door de Palm Pre geïnspireerde implementatie. Je kunt met ProSwitcher dus snel wisselen tussen verschillende applicaties of juist bepaalde applicaties afsluiten. Het project bevindt zich momenteel in de publieke alpha-fase.

Het gebruik van ProSwitcher HD

ProSwitcher HD voor de iPad
Nadat je ProSwitcher HD via Cydia hebt geïnstalleerd, kun je via Activator in het menu Instellingen aangeven hoe je de software wilt activeren. Wij hebben ervoor gekozen om Status Bar – Swipe Down te gebruiken om een applicatie te minimaliseren (Backgrounder) en Status Bar – Double Tap om ProSwitcher HD te activeren, wat erg intuïtief bleek te werken. Wanneer je ProSwitcher HD geactiveerd hebt, kun je door middel van een swipe naar links en naar rechts zien welke applicaties er open staan. Door vervolgens een openstaande applicatie aan te tikken kun je deze openen of deze afsluiten met behulp van het kruisje in de bovenhoek.

Bugs in de alpha-versieDe versie 1.2~alpha~3 van ProSwitcher HD die wij hebben getest bleek opvallend snel te reageren, ondanks het gebruik van animaties bij het openen van ProSwitcher HD en de applicaties daarin. We zijn tijdens onze test van ProSwitcher HD geen bugs tegen gekomen, behalve de hiernaast afgebeelde weergave van een webpagina midden tijdens een rotatie. Aangezien het project zich momenteel in de alpha-fase bevindt, kunnen er echter nog wel andere bugs in de software zitten.

Instellingen van ProSwitcher HD

InstellingenJe kunt ProSwitcher HD helemaal naar je eigen smaak inrichten. Zoals genoemd begint dit al met de methode hoe je ProSwitcher HD activeert met behulp van Activator, maar je kunt er ook voor kiezen om ProSwitcher HD in te stellen als je home screen of deze te activeren met behulp van een icoontje op je SpringBoard. Daarnaast kun je er bijvoorbeeld voor kiezen of je wel of niet de mogelijkheid wilt hebben om een applicatie af te sluiten via het kruisje of door te swipen, om de hoeken van de weergave van de applicaties wel of niet af te ronden, om de applicaties van Apple die standaard open staan wel of niet weer te geven, hoe veel applicaties er in totaal maximaal weergegeven moeten worden, of de dock getoond moet worden, welke achtergrond je wilt gebruiken, et cetera.

Conclusie

Multitasken op de iPad was al een tijdje mogelijk dankzij de app-switcher Circuitous, maar ProSwitcher HD verslaat Circuitous gemakkelijk wat betreft elegantie. De bediening van ProSwitcher HD is zeer intuïtief en doordat je zelf kunt instellen hoe je de software wilt activeren wordt deze intuïtiviteit nog verder versterkt. ProSwitcher voor de iPhone is gratis en hopelijk blijft dat ook het geval voor ProSwitcher HD. De alpha-versie van ProSwitcher HD is in ieder geval gratis te downloaden.

Aangezien gebruikers van de iPad in ieder geval nog tot de herfst zullen moeten wachten totdat multitasking op de iPad via iOS 4 officieel beschikbaar zal worden gemaakt, biedt ProSwitcher HD een uitstekende oplossing voor de tussentijd. Doordat ProSwitcher grafisch aantrekkelijker is dan de implementatie van multitasking in iOS 4 en daarnaast ook de mogelijkheid biedt dat applicaties op de achtergrond ook écht blijven draaien (in tegenstelling tot de saved states van iOS 4), zou de software zelfs nog wel eens bestaansrecht kunnen hebben wanneer Apple’s eigen implementatie beschikbaar wordt gemaakt. Van enig negatief effect op de batterijduur hebben wij overigens niets gemerkt.

Info: ProSwitcher HD

  • Ontwikkelaars: chpwn & Ryan Petrich
  • Beschikbaar via: http://rpetri.ch/repo
  • Prijs: (voorlopig) gratis
  • Geteste versie: 1.2~alpha~3
  • Bestandsgrootte: 240KB
  • Cijfer: 8,5

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 juni 2010, 17:08
Categorie Jailbreak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.