Preview: gratis multitasking met ProSwitcher (jailbreak)

Het project PreSwitcher is omgedoopt naar ProSwitcher in verband met eventuele bezwaren van Palm. ProSwitcher is een project van chpwn en Ryan Petrich dat op korte termijn gratis multitasking voor de iPhone en iPod zal bieden.
Paul Pols - · Laatst bijgewerkt:

ProSwitcherHet project PreSwitcher is omgedoopt naar ProSwitcher in verband met eventuele bezwaren van Palm. ProSwitcher is een project van chpwn en Ryan Petrich dat op korte termijn gratis multitasking voor de iPhone en iPod zal bieden. De broncode van het project wordt daarnaast beschikbaar gemaakt onder de LGPLlicense.

De ontwikkelaars van ProSwitcher hebben iPhoneclub alvast een kijkje in de keuken laten nemen. In deze preview lees je meer over hoe het staat met de ontwikkeling van het project, hoe de werking van de applicatie ons tot nu toe is bevallen en wat de ontwikkelaars verder nog van plan zijn met ProSwitcher.

Compatibiliteit

In principe werkt ProSwitcher met elke iPhone en iPod touch, maar met name de bezitters van de iPhone 3GS en de 3e generatie iPod touch zullen plezier hebben aan de implementatie van multitasking voor iPhone OS, omdat deze hardware meer dan genoeg geheugen heeft om zonder merkbare vertraging een groot aantal applicaties naast elkaar te draaien. Op de iPhone 3G waarop we ProSwitcher hebben getest draaide de applicatie zonder problemen, maar werd het aantal applicaties dat naast elkaar te gebruiken is wél beperkt door het beschikbare geheugen.

Het gebruik van ProSwitcher

ProSwitcher - iPhoneclub

De versie die wij hebben bekeken is v0.5 en is nog niet klaar of beschikbaar voor het grote publiek. Momenteel start je ProSwitcher met behulp van een icoon op je Springboard. ProSwitcher gebruikt weinig geheugen en maakt gebruik van schrijven naar de harddisk als er weinig geheugen over is. Het wisselen tussen de verschillende openstaande applicaties gaat snel en doe je door middel van swipen. Standaard kun je een bepaalde applicatie openen door er dubbel op te tikken. Je kunt een bepaald proces ook beëindigen door linksbovenin op het kruisje te drukken.

Opvallend genoeg draaide ProSwitcher een stuk soepeler dan de commerciële concurrent multifl0w op onze iPhone 3G. Waar multifl0w bijvoorbeeld vaak een crash naar safe mode veroorzaakte bij een poging een proces te sluiten via het daarvoor bestemde kruisje, deed ProSwitcher hetzelfde zonder enig probleem.

Instellingen van ProSwitcher

InstellingenVia het menu Instellingen is ProSwitcher aan je persoonlijke voorkeuren aan te passen. Tot de mogelijkheden die op dit moment in te stellen zijn behoren het afsluiten van een proces door te verticaal te swipen (Swipe to Close), het aan- en uitzetten van het kruisje om een applicatie af te sluiten (Close Button), het al dan niet dimmen van de achtergrond (Dim Background), het aan- en uitzetten van de namen van applicaties (Application Titles), het aan- en uitzetten van de pagina-dots (Show Page Dots), het instellen van een achtergrond (met keuze uit een transparante achtergrond of zelfs een thema) en of een applicatie na een of twee tikken geopend moet worden (Taps to Activate).

Verdere ontwikkeling

Voordat de eerste versie van ProSwitcher beschikbaar wordt gemaakt, zullen de ontwikkelaars nog kijken naar mogelijkheden om de werking van ProSwitcher ook buiten Springboard mogelijk te maken. Opties die niet noodzakelijkerwijs voor de lancering zullen worden geïmplementeerd zijn (Winterboard) thema’s voor ProSwitcher en een verbeterde animatie voor het openen van een door de gebruiker geselecteerde applicatie.

Tweet live previews

Er wordt zelfs gedacht aan de mogelijkheid van live applications, waarbij je niet zozeer een statische screenshot voorgeschoteld krijgt maar een dynamische representatie van de applicaties (zoals bijvoorbeeld onder andere in Windows 7 het geval is). Als deze laatste mogelijkheid wordt geïmplementeerd, zou dit misschien een betaalde optie kunnen worden.

Conclusie

Met name voor de iPhone 3GS en 3e generatie iPod touch is er eigenlijk geen goede reden waarom multitasking via de officiële weg nog niet mogelijk is. In combinatie met Backgrounder biedt ProSwitcher in ieder geval een snelle en aantrekkelijke manier om multitasking op iPhone OS mogelijk te maken. Voorlopig lijkt het erop dat het gratis ProSwitcher de commerciële concurrent multifl0w op een aantal punten voorbij zal streven. De minder grafische variant Kirikae houdt misschien zijn bestaansrecht voor gebruik op de oudere modellen van de iPhone en iPod touch.
Tweet license

Op dit moment is een deel van de broncode van ProSwitcher al beschikbaar via GitHub. Avonturiers kunnen ProSwitcher zelf compileren op basis van de broncode die daar te

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
21 februari 2013 om 15:54
Categorie
Jailbreak
26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.