Overzicht: compatibiliteit jailbreak-applicaties met de iPad (jailbreak)

Drie weken geleden was de eerste publieke jailbreak van de iPad in de vorm van Spirit een feit. Wat iPadclub.nl betreft tijd om een eerste balans op te maken: welke jailbreak applicaties zijn inmiddels geschikt voor gebruik met de iPad en welke applicaties laten nog op zich wachten?

iPad Jailbreak CompatibilityDrie weken geleden was de eerste publieke jailbreak van de iPad in de vorm van Spirit een feit. Wat iPadclub.nl betreft tijd om een eerste balans op te maken: welke jailbreak applicaties zijn inmiddels geschikt voor gebruik met de iPad en welke applicaties laten nog op zich wachten?

Specifiek voor de iPad

FullForceSinds de jailbreak van de iPad zijn er een aantal applicaties en tweaks verschenen die specifiek gericht zijn op de iPad. FullForce is een gratis tweak die je in staat stelt om applicaties die nog niet geoptimaliseerd zijn voor de iPad tóch fullscreen te bekijken. Het resultaat is in de meeste gevallen veel plezieriger om te bekijken dan de bestaande methode waarbij de pixels verdubbeld worden. In deze spreadsheet kun je zien met welke applicaties de tweak is getest.

Een andere iPad-specifieke tweak is emojiPad. Deze gratis tweak geeft je toegang tot de meer dan 400 verborgen emoji-iconen op je toestenbord. In de categorie iPad-specifieke tweaks willen we je DisplayOut ook zeker niet onthouden. Deze eveneens gratis tweak stelt je in combinatie met een TV-out kabel in staat om het scherm van je iPad gelijktijdig om een extern scherm te tonen.

Compatible met de iPad

Een groot aantal applicaties die origineel zijn geschreven voor de iPhone en iPod Touch zijn (inmiddels) geschikt voor gebruik op de iPad. De volgende applicaties en tweaks verdienen wat ons betreft de spotlight. Met afc2add kun je via USB het bestandssysteem van de je iPad bekijken via een browser zoals iPhoneBrowser of iPhone Folders. Op deze manier kun je bijvoorbeeld bestanden kopiëren tussen je computer en je iPad. Je kunt ook van iFile gebruik maken voor directe toegang tot je bestandssysteem op je iPad.

BackgrounderEén van onze favoriete toepassingen op de iPad is Backgrounder; een applicatie die je in staat stelt om bepaalde processen op de achtergrond te blijven draaien. Met behulp van Activator kun je zelf instellen hoe je Backgrounder wilt activeren (bijvoorbeeld met behulp van Status Bar – Swipe Down).

N64iPhone - Super Mario 64Een andere interessante combinatie voor de iPad is N64iPhone met BTstack Wii Controls. Met behulp van de emulator N64iPhone kun je spellen uit de tijd van de Nintendo 64 op je iPad downloaden en vervolgens ook meteen spelen. Wanneer je BTstack Wii Controls geïnstalleerd hebt, kun je dit zelfs doen met behulp van een Wii Controller (WiiMote). Aangezien de iPad over een snellere processor beschikt dan de iPhone 3GS en de 3e generatie iPod Touch, is een nog soepelere emulatie mogelijk dan voorheen.

Infinidock

Inmiddels zijn ook de applicaties Infiniboard en Infinidock van de ontwikkelaar chpwn geschikt gemaakt voor de iPad. Infiniboard biedt je de mogelijkheid om verticaal door je springboard te bladeren. Je hoeft niet meer naar zijwaartse pagina’s te bladeren, maar kunt alle favoriete apps op het eerste scherm kwijt. Met de hierboven afgebeelde tweak Infinidock kun je daarnaast veel meer icoontjes in je dock kwijt.

SBSettingsDe basisfunctionaliteit van SBSettings, namelijk het aan- en uitzetten van bepaalde functies, is op de iPad iets minder noodzakelijk dan op de iPhone, maar toch heeft de applicatie toegevoegde waarde. Zo kun je snel en eenvoudig processen beheren, een respring of een reboot uitvoeren. Via de optie More is het daarnaast mogelijk om bijvoorbeeld icoontjes te verbergen, de datum in je statusbalk of de signaalsterkte van je Wi-Fi-verbinding weer te geven en de Apple Killswitch uit te schakelen.

MxTubeOok MxTube is geschikt voor gebruik op de iPad. Deze applicatie stelt je in staat om Youtube-filmpjes te downloaden, zodat je deze ook nog op je iPad kunt bekijken als je geen Wi-Fi of 3G-verbinding hebt. Nog twee handige tweaks: met MakeItMine kun je de tekst in je statusbar veranderen van iPad naar een door jou gewenste tekst. Met MultiExchange kun je gebruik maken van meerdere Exchange-accounts in je e-mail, totdat deze optie in de herfst met iPhone OS 4.0 op de iPad verschijnt.

Tot slot is de applicatie VLC4iPhone gedeeltelijk geschikt voor gebruik op de iPad. VLC is een van de desktop bekende mediaspeler, die een groot aantal formaten ondersteunt die standaard niet op de iPad ondersteund worden. Je kunt zelf met behulp van de hierboven genoemde tweak FullForce ervoor zorgen dat VLC4iPhone zo optimaal mogelijk weergegeven wordt op de iPad. MKV-bestanden spelen voorlopig alleen linksbovenin, onder andere MOV-bestanden worden fullscreen weergegeven in de oorspronkelijke resolutie.

Nog niet compatible met de iPad

Helaas zijn er ook nog steeds veel applicaties die nog niet geschikt zijn voor gebruik op de iPad. Zo is de applicatie Winterboard, waarmee je thema’s kunt installeren, nog niet volledig geschikt. De maker van Winterboard en Cydia genaamd Saurik meldt hierover:

In particular, users should know that WinterBoard is being hacked on as you read this: while perfectly safe to install, it doesn’t yet always work.

Ook Cydget van dezelfde maker functioneert nog niet goed op de iPad, doordat het niet mogelijk is de Cydgets te selecteren in het menu Instellingen. Een ander voorbeeld van een applicatie die nog niet werkt is iBlueNova, waarmee via bluetooth bestanden kunnen worden verstuurd, die wél opstart maar in de praktijk niet werkt. De applicatie LockInfo, waarmee je allerlei informatie op je lockscreen kunt tonen, kun je wél installeren maar niet beheren via het menu Instellingen. Efficiënt multitasken zoals op de iPhone zit er voorlopig ook nog niet in, aangezien ProSwitcher ervoor zorgt dat je iPad naar de safe mode crasht.

Aan deze en andere jailbreak applicaties en tweaks wordt nog druk gewerkt, dus houd vooral de komende tijd de hieronder genoemde spreadsheet goed in de gaten.

Voor een volledig overzicht van welke applicaties en tweaks al dan niet geschikt zijn voor gebruik met de iPad kun je deze spreadsheet raadplegen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 mei 2010, 22:03
Categorie Jailbreak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.