Ontwikkelaars stelen iPhone-apps voor een beter portfolio

Ontwikkelaars lopen tegen problemen aan met portfolio-diefstal. Collega-ontwikkelaars beweren applicaties te hebben gemaakt, met als enige doel om hun cv op te leuken.

iphone app thiefIk heb wel eens van een marketeer gehoord, dat er in Nederland duizenden mensen rondlopen, die allemaal bij de lancering van de Magnum-ijsjes betrokken zijn geweest. Het is een succesvol product, het staat goed op je CV en “betrokken zijn” klinkt zo vaag, dat je er altijd wel een handige draai aan kunt geven, mocht er tijdens een sollicitatiegesprek ooit naar worden gevraagd.


Dat Magnum-verhaal is misschien gewoon een broodje aap, want op LinkedIn staan maar weinig Nederlanders die ‘Magnum’ in hun profiel hebben staan (en meestal zijn het dan ook nog fotografen). Maar je CV opblazen en doen alsof je ergens een cruciale rol bij hebt gespeeld, is niets nieuws. Het komt ook voor in de wereld van iPhone-ontwikkelaars. Een paar klinkende namen op je CV doen het altijd goed: Rolando, Rock Band of BeejiveIM: het zijn apps die vaak door een groot team zijn gemaakt en waarbij het moeilijk is na te gaan of iemand daadwerkelijk een rol heeft gespeeld. Toch is het juist een kleine ontwikkelaar (TapBots LLC), die nu getroffen is door een CV-vervalser.

Een bedrijf uit India beweert namelijk dat zij diverse populaire applicaties in de App Store hebben gemaakt en proberen op die manier nieuwe klanten te werven. Eén van de applicaties die ze zouden hebben gemaakt is ConvertBot. Op de website Rentacoder.com, waar ontwikkelbedrijven zich kunnen aanprijzen, was een berichtje te vinden van Trucid, waarin ze beloven voor $2.400 een soortgelijke applicatie te kunnen leveren.

De vervalsing werd ontdekt door Paul Haddad, CEO van TapBots. Hij werd benaderd door een potentiële klant, die wilde weten of ConvertBot daadwerkelijk was geprogrammeerd door Trucid, het Indiase bedrijf. Paul Haddad besloot op onderzoek uit te gaan en pakte het slim aan: hij stuurde een e-mailbericht naar Trucid, waarin hij zich voordeed als geïnteresseerde klant. Natuurlijk wilde hij wel eerst wat referenties zien, van applicaties die Trucid eerder al had gemaakt. Tot zijn stomme verbazing kreeg hij een lijstje met 14 applicaties toegestuurd, waar ook zijn eigen ConvertBot tussen stond. Een andere applicatie op het lijstje, BillMinder, was evenmin door Trucid gemaakt, maar door het bedrijf return7.

De CEO van het Indiase bedrijf beweert dat hij niet op de hoogte was en de betrokken medewerker op het matje gaat roepen. Het grote probleem lijkt de NDA (geheimhoudingsverklaring) waarmee veel bedrijven werken. Volgens ervaringen van een ander bedrijf (Sugar Cube Inc) komt het regelmatig voor dat ontwikkelaars en bedrijven beweren bepaalde applicaties te hebben gemaakt. Als ze een pitch moeten doen voor een grote opdrachtgever laten ze screenshots van nog niet gepubliceerde applicaties zien, die ze onder NDA hebben verkregen. Mocht later boven tafel komen dat het betreffende bedrijf de app helemaal niet heeft ontwikkeld, dan valt het altijd wel af te schuiven op “een misverstand” of “een onhandige collega” die per ongeluk de verkeerde screenshots in de presentatie heeft gezet.

Via: Ars Technica

Informatie

Laatst bijgewerkt
5 november 2009 om 12:05
Categorie
Apps

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.