Orange en Apple stoppen exclusieve iPhone-deal in Frankrijk officieel

Orange en Apple hebben hun exclusieve overeenkomst officieel beëindigt. Al enkele maanden had Orange in Frankrijk niet meer het alleenrecht om de iPhone 3G en 3GS te verkopen.

iphone franceAfgelopen februari besloot een Franse rechter al dat Orange de iPhone in Frankrijk niet meer exclusief mag verkopen. Dit gebeurde nadat concurrent Bouygues Telecom in november 2008 een klacht indiende. Vanaf dat moment mocht elke mobiele operator in Frankrijk de iPhone 3G en 3GS in Frankrijk aanbieden, waardoor er feitelijk al een einde kwam aan de vijf jaar durende afspraak tussen Apple en Orange.

De ontbinding van de overeenkomst was op dat moment nog niet op papier vastgelegd. Dat is nu wel het geval: beide bedrijven hebben de Franse toezichthouder laten weten dat de exclusieve overeenkomst tussen Orange en Apple nu officieel is beëindigd.

Volgens de Franse toezichthouder zorgde de exclusieve overeenkomst tussen Orange en Apple een blok aan het been in een sector waar al veel te weinig concurrentie is. Orange had al een dominante positie in Frankrijk en versterkte dat door de iPhone-deal nog meer. In de meeste andere landen is nog steeds sprake van exclusieve contracten: in Nederland en Duitsland is T-Mobile nog steeds de enige officiële aanbieder en hetzelfde geldt voor AT&T in de VS, al zijn er steeds meer geruchten dat Apple samen met een andere operator (Verizon) bezig is een 4G iPhone te testen. In het Verenigd Koninkrijk kwam er onlangs wel een einde aan de exclusieve contracten: Orange gaat vanaf 10 november de iPhone verkopen. De twee jaar durende exclusieve deal van O2 heeft de operator geen windeieren gelegd: ze schoten rivaal Vodafone voorbij als grootste mobiele netwerk in het Verenigd Koninkrijk (gemeten in aantal abonnees).

Via: Le Figaro

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 november 2009, 19:25
Categorieën Apple, Providers
Onderwerpen frankrijk, orange

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.