Ontwikkelaar Saurik stuurt open brief aan US Copyright Office

Ontwikkelaar Saurik (bekend van Cydia) heeft een brief aan het US Copyright Office gestuurd, waarin hij pleit om rekening te houden met de honderdduizenden jailbreakers die alternatieve software willen installeren.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

cydiaCydia-ontwikkelaar Saurik (bekend van Cydia) heeft zijn ‘2 cents’ over het jailbreaken van de iPhone op papier gezet een naar het US Copyright Office gestuurd. Zoals bekend is er momenteel een discussie over het feit of jailbreaken legaal is. De Electronic Frontier Foundation vraagt om een uitzondering op de Amerikaanse DMCA-wetgeving te maken. Zowel Mozilla als Skype schaarden zich achter dit voorstel, maar Apple is van mening dat een jailbreak illegaal is. Saurik mengt zich nu in de discussie met een voorspelbaar standpunt.

In de open brief aan het US Copyright Office zet Saurik zijn applicatie Cydia neer als een open concurrent voor de Apple App Store. De applicaties kunnen vanuit meerdere repo’s worden gedistribueerd waardoor niemand de centrale controle heeft. Cydia is geïnstalleerd op 1,6 miljoen apparaten, waarvan minstens een kwart zich in de VS bevindt. Dat Apple zo’n strikte controle houdt over wat een gebruiker erop kan installeren, is volgens Saurik een beslissing die eerlijke concurrentie tegenhoudt. Onder het mom dat “de gebruiker in verwarring kan raken” weigeren ze applicaties die vergelijkbare functionaliteit hebben, zoals Opera. Ook houden ze concurrerende technologie zoals Java en Flash buiten de deur. Na een lang betoog met voorbeelden als Snapture en Cycorder komt Saurik bij zijn verzoek: om de honderdduizenden gebruikers die alternatieve applicaties willen installeren niet te negeren.

De complete PDF is bij het US Copyright Office te lezen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 oktober 2009, 0:28
Categorie Jailbreak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.