Ontwerper van originele IBM-pc staat achter Apple’s post-pc tijdperk

Mark Dean, de man die verantwoordelijk was voor de eerste IBM-pc en de grondlegger was voor de pc-industrie, is van mening dat we ons in een post-pc tijdperk bevinden. Hij vindt echter dat IBM de leider is op dit gebied.

mark deanMark Dean, de man die als chief engineer betrokken was bij de originele IBM-pc, zegt dat zijn belangrijkste computer nu een tablet is. Welk model Dean gebruikt, wilde hij niet loslaten, maar het is opmerkelijk voor iemand die aan de wieg van de pc-industrie heeft gestaan. Het is te lezen in een blogposting, met de veelzeggende titel: ‘IBM Leads the Way in the Post-PC Era’. Eerlijk gezegd is die titel wat vreemd, want hebben we het afgelopen decennium toch weinig van IBM gehoord. Het bedrijf speelt nog een belangrijke rol in bedrijfssoftware, maar voor de gewone consument kun je nauwelijks nog van een marktleider spreken. De term ‘Post-PC Era’ klinkt echter wel bekend in de oren: het is een term die Steve Jobs graag gebruikt om duidelijk te maken dat de pc niet meer de belangrijkste computer is. Dat is de smartphone en tablet geworden.

Op 12 augustus is het 30 jaar geleden dat IBM de Personal Computer aankondigde. Sinds 2005 is IBM niet meer zo actief in de pc-business: het gedeelte dat de ThinkPad-laptops maakte werd verkocht aan Lenovo. En dat is prima, aldus Dean. Hij is trots op wat zijn bedrijf bereikt heeft, maar ook blij dat de focus niet meer zo op pc’s ligt. “Toen ik meehielp de pc te ontwerpen, had ik niet gedacht dat ik niet zo lang zou leven om z’n terugval mee te maken. Maar terwijl pc’s nog steeds veel gebruikt zullen worden, zijn ze niet langer de voorloper in de computerwereld.” Pc’s worden volgens Dean niet zozeer vervangen door apparaten, maar door ideeën. Het klinkt misschien wat vaag, maar Dean ziet de vernieuwing vooral optreden in de sociale ruimte tussen de apparaten, waar mensen en ideeën met elkaar interacteren. Vandaag de dag zit Dean in Dubai, waar hij chief technology officer voor IBM is voor de regio Midden-Oosten en Afrika.

Via: CNET

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 augustus 2011, 13:57
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.