NU.nl experimenteert met locatiegebaseerd nieuws in app

NU.nl gaat vanaf 19 mei experimenteren met locatiegebaseerd nieuws in zijn apps voor iOS en Android. Dit is onderdeel van een pilot met Gronings nieuws.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Groningen lunchtballonNieuwssite NU.nl gaat in zijn smartphone-apps voor iOS en Android experimenteren met locatiegebaseerd nieuws. Dat zegt hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in een interview met de Groningse regionale omroep RTV Noord. Vanaf 19 mei start de nieuwssite een pilot met een Groningse editie over het belangrijkste nieuws van de stad Groningen en omliggende gemeenten. “Op de smartphones verschijnt als je in Groningen bent een apart blok voor mensen die op de voorpagina meteen kunnen zien wat het belangrijkste nieuws is”, aldus Hoekman.


Volgens Hoekman is de keuze op Groningen gevallen omdat, buiten de Randstad, de meeste NU.nl-lezers in Groningen en omliggende gemeenten wonen. “Ik denk dat regionaal nieuws een heel goede toevoeging kan zijn van het nieuws wat wij al brengen.” Het gaat in eerste instantie om een pilot, maar Hoekman sluit niet uit dat er daarna andere regio’s zullen volgen.

Het is volgens Hoekman niet de eerste keer dat NU.nl met regionaal nieuws experimenteert. De eerste keer dat dit gebeurde ging het om het verzamelen van bestaand nieuws van andere media. In de aankomende pilot gaat de app een grotere rol spelen. Niet verrassend aangezien 76 procent van het mobiele verkeer van NU.nl van smartphone en tablet afkomstig is.

De app van NU.nl maakt momenteel gebruik van locatiegegevens voor het opvragen van bijvoorbeeld het actuele weer in een bepaald gebied. Android-gebruikers die zich in Groningen bevinden en de locatiefuncties hebben ingeschakeld krijgen het nieuwe katern vanaf 19 mei automatisch te zien, onder het algemene nieuws. Voor iOS-gebruikers is een update van de app vereist. Buiten Groningen is het vanaf 19 mei mogelijk om de tag ‘Groningen’ toe te voegen aan het onderdeel Mijn nieuws in de app. Je kunt zelfs een pushbericht instellen als je helemaal niets wilt missen. Iets soortgelijks deed NU.nl tijdens de Olympische Spelen om mensen gericht op de hoogte te houden van de ontwikkelingen tijdens het sportevenement.

Tegelijkertijd wil NU.nl de inhoud van subsites als NUtech en NUsport en NUzakelijk meer in de algemene NU.nl-app gaan integreren, al betekent dat niet dat daarmee ook de losse apps gaan verdwijnen. Zo wordt er momenteel gewerkt aan een vernieuwde NUsport-app voor iOS.

De verschillende regionale omroepen in Nederland hebben locatiegebaseerd nieuws eerder geprobeerd met de nieuwsapp Mijn Regio, waarin je als gebruiker zelf filters op basis van plaats, gemeente of regio aanmaakt. Die app lijkt, in tegenstelling tot de losse apps van regionale omroepen, nog niet bij het grote publiek te zijn aangeslagen. Een andere partij die zich al langere tijd bezighoudt met locatiegebaseerd nieuws is de locatie nieuwssite Dichtbij, dat zijn nieuws per regio aanbiedt.

Downloaden: NU.nl (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 juli 2016, 12:52
Categorie Apps
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.