NL-Alert werkt niet op iPhone en Nokia Lumia

NL-Alert, de nieuwe waarschuwingsdienst van de Nederlandse overheid, werkt niet op de iPhone en de Nokia Lumia. Slechts 6 op de 10 mobiele telefoons is geschikt voor NL-Alert.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

nl-alertHet Nederlandse waarschuwingssysteem NL-Alert werkt niet op de iPhone. Vanaf 12 november verstuurt de overheid bij rampen, overstromingen, explosiegevaar en branden met giftige gassen een bericht naar mobiele telefoons. Het bericht legt uit wat er aan de hand is en hoe er gehandeld moet worden. Op de Apple iPhone en de Nokia Lumia werkt het echter niet, want die kunnen niet omgaan met cellbroadcasting. Cellbroadcasting is een techniek waarbij berichten direct vanaf gsm-zendmasten naar toestellen worden gestuurd. Dit werkt ook wanneer het gsm-netwerk overbelast is. Het gaan om speciale zendmasten, waardoor net als bij een radiosignaal alleen mobiele telefoons binnen een bepaalde straal het bericht ontvangen. Aanmelden hoeft niet.

De iPhone is overigens niet een uitzondering, want vier op de tien mobiele telefoons die momenteel in gebruik zijn kunnen nog geen berichten van NL-Alert ontvangen. Steeds meer toestellen zullen de komende jaren cellbroadcasting gaan ondersteunen, verwacht de organisatie achter NL-Alert. Daarnaast zullen de ouderwetse waarschuwingssystemen zoals de sirene blijven bestaan. Regionale omroepen spelen tijdens noodsituaties ook een rol als rampenzender. Het is niet nodig om je bij NL-Alert in te schrijven om de berichten te ontvangen. Wel moet je iPhoen er geschikt voor zijn en mogelijk moet je de functie nog handmatig instellen, afhankelijk van het model. Er is een instelhulp om gebruikers van diverse merken mobiele telefoons op weg te helpen.

Verder is het zo dat NL-Alert voorlopig alleen werkt op het 3G-netwerk van KPN. Vodafone en T-Mobile activeren de cellbroadcastingdienst op 3G pas in 2013. NL-Alert werkt ook via 2G, maar dan moet de gebruiker wel buiten bereik van 3G zijn of 3G zelf hebben uitgezet, om de berichten te ontvangen. Die kans is niet zo groot. In februari 2013 willen Vodafone en T-Mobile een testbericht sturen naar gebruikers, om te checken of het systeem werkt op de ca. 60% van de telefoons die nu al geschikt zijn. Toestellen met Windows Mobile 6.5 of lager kunnen de berichten wel ontvangen, toestellen met Windows Phone 7 of hoger echter niet. Wat de iPhone betreft hoopt Nederland Veilig dat Apple het toestel in 2013 zal aanpassen. De verwachtingen zijn daarbij hooggespannen omdat in de VS ook gebruik zal worden gemaakt van cellbroadcasting.

De beslissing om NL-Alert in te schakelen werd genomen na een aantal calamiteiten, onder andere een brand bij Chemie-Pak in Moerdijk. Daarbij ging niet overal de sirene af, waardoor mensen niet wisten wat er aan de hand was. NL-Alert stuurt alleen berichten en slaat geen gegevens op van gebruikers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 januari 2013, 22:44
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.