Nieuws over de concurrentie: Windows Mobile stelt teleur, terughaalactie van Neonode, Nuvifone vertraagd

Slecht nieuws van Windows Mobile: Microsoft heeft minder softwarelicenties verkocht dan ze hadden gepland. Neonode moet de N2 terughalen naar de fabriek en Garmin kan voorlopig de Nuvifone niet lanceren omdat ze er nog niet uit zijn met de operators.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

nuviphoneHet is altijd leuk om na een dure aanschaf de bevestiging te krijgen dat het slecht gaat met concurrerende producten. Heb je toch maar mooi het juiste product gekocht! Over de psychologie daarachter zullen we het hier maar niet hebben, laten we ons beperken tot de feiten. Microsoft maakte gisteren bekend dat de doelstelling om in het afgelopen fiscale jaar 20 miljoen toestellen met Windows Mobile te verkopen, niet is gehaald. Er gingen nauwelijk meer dan 18 miljoen Windows Mobile-licenties over de toonbank.

Volgens Andy Lees, baas van de Mobile Communication Business, heeft het te maken met vertraging bij enkele fabrikanten. De betreffende fabrikanten slaagden er niet in om toestellen tijdig op de markt te brengen. Welke fabrikanten dat zijn wil Lees niet zeggen, omdat hij het oneerlijk vindt om over vertrouwelijke afspraken te praten. De tegenvallende verkoop had echter geen effect op de inkomsten van de divisie waar Windows Mobile onder valt, Entertainment & Devices. Ondanks de tegenvallende verkoopcijfers is het totale wereldwijde marktaandeel van Windows Mobile bij smartphones wel toegenomen.

In Europa wordt er nauwelijks over gepraat, maar Amerikanen zien de Garmin Nuvifone als een echte concurrent voor de iPhone. Zeker nu de iPhone is voorzien van GPS en aartsrivaal TomTom al software voor de iPhone heeft ontwikkeld, wil Garmin het toestel liefst zo snel mogelijk op de markt introduceren. De Nuvifone is voorzien van een in eigen huis ontwikkeld besturingssysteem, waarschijnlijk gebaseerd op Linux. Het bevat een webbrowser, e-mailprogramma en belfunctie, maar is vooral geliefd omdat er navigatiesoftware van Garmin op zit.

De Nuvifone heeft echter vertraging opgelopen en dat heeft volgens Garmin te maken met “operatorspecifieke eisen” die langer duren dan verwacht. Garmin had gehoopt dat de telefoon in het vierde kwartaal van 2008 al goed zou zijn voor 10 procent van de omzet, maar er wordt nu al gesproken over een vertraging die wel tot maart 2009 kan duren. Dat betekent dat Apple alle tijd heeft om navigatiesoftware voor de iPhone te (laten) ontwikkelen.

neonodeDe Neonode N2 moet terug naar de fabriek omdat er problemen met de ontvangst zijn. Het Zweedse miniatuur-telefoontje is geen simpele kloon van de iPhone: dit is al de tweede generatie van het apparaat. De Neonode N2 is niet veel groter dan een gps-ontvanger en is voorzien van een touchscreen met tactile feedback. Je kunt ook vingerbewegingen maken om door schermen te bladeren en specifieke functies te starten. Afgelopen januari beloofde Neonode op de CES nog om een compleet nieuw besturingssysteem en nieuwe toestellen uit te brengen, maar die droom lijkt nu te worden verstoord. Een paar dagen geleden stuurde CEO Per Bystedt nog een open brief naar de aandeelhouders om te vertellen hoe het ervoor staat en wat de toekomstige plannen zijn. Op 5 augustus is er een aandeelhoudersvergadering op het hoofdkwartier in Stockholm, waar hopelijk meer bekend wordt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 augustus 2008, 16:37
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.