Nieuw patent van Apple: object- en gezichtsherkenning op de iPhone

Apple zou een patent aangevraagd hebben, die het mogelijk zou maken om object- en gezichtsherkenning toe te passen op de iPhone. Daarmee is bijvoorbeeld authenticatie mogelijk.

iPhone object- en gezichtsherkenningEr is een patent vrijgegeven dat Apple al op 8 maart 2008 heeft aangevraagd. Daaruit blijkt dat Apple mogelijkheden ziet in object- en gezichtsherkenning op de iPhones, iMac en andere apparaten. De mogelijkheden zijn voor de mobiele sector baanbrekend, bijvoorbeeld bij authenticatie van gebruikers. Gezichtsherkenning gebruiken om je iPhone te ontgrendelen vergt dan een handeling minder dan nu het geval is. Hiervoor zou een extra camera aan de voorzijde van het toestel een mooie aanvulling kunnen zijn.

Op de Xbox is recentelijk een video vrijgegeven om object- en gezichtsherkenning voor gameconsoles te demonstreren; een toepassing die op mobiele apparaten ook erg interessant is. De video geeft erg veel inspiratie van de mogelijkheden van object- en gezichtsherkenning.

Een andere oplossing die voor Android is ontwikkeld, is een applicatie die met een irisscan toegang tot beveiligde data geeft: BioWallet (zie foto).

iris recognitionHet Apple-patent stelt de mogelijkheid voor ouderlijk toezicht natuurlijk ook open. Ouders krijgen de kans om op deze manier de iPhone beter te beveiligen. Ook zou de iPhone bepaalde toepassingen niet kunnen laten zien bij een bepaalde gebruiker. De Find my iPhone-mogelijkheid kan natuurlijk direct ingeschakeld worden als je via MobileMe hebt aangegeven dat deze gestolen is. Mocht iemand anders dan de iPhone proberen te unlocken dan kunnen de coördinaten én foto direct doorgestuurd worden naar jouw account.

Het mooie van objectherkenning in dit patent is dat het de mogelijkheden van Augmented Reality versterkt. Als de iPhone een ingebouwde object- en gezichtsherkenmodule zou hebben om hiermee producten te scannen zouden mogelijkheden als de laagste prijs te zien te krijgen of het bouwjaar van dat ene gebouw op vakantie een eitje zijn.

Zo’n toepassing roept natuurlijk wel vragen op over privacyschending en het omzeilen van beveiliging door een kleurenfoto voor de camera te houden. Natuurlijk zal het nog wel even duren voordat we hier iets van gaan zien, maar de mogelijkheden die hiermee mogelijk zijn, zijn eindeloos.

via: MacRumors

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juli 2009, 14:53
Categorie Apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.