MyLight HD en Softbox Pro: maak van je iPad een softbox voor fotografie

Artikel over het hanteren van een iPad als softbox-belichting bij product- en portretfotografie.
Metin Seven - · Laatst bijgewerkt:

Seamour Sheep door SevensheavenIn de fotografie worden verschillende typen lampen gebruikt voor belichting. In de bijna eindeloze reeks toepassingen voor de iPad belichten we het hanteren van dat handige apparaat als lamp bij je product- of portretfoto.

Een populair belichtingsmiddel in de product- en portretfotografie is de zogenaamde softbox: een lamp met een voor de behuizing gespannen doek, resulterend in diffuus licht, zonder de harde reflecties van een directe lichtbron. De prijs van een professionele softbox voor product- en portretfotografie kan oplopen tot boven de €200. Maar niet getreurd, ben je de eigenaar van een iPad, dan heb je daarmee al een softbox lamp in je bezit.

MyLight HD interfaceDe meest eenvoudige manier om van je iPad een softbox te maken is de gratis app MyLight HD downloaden. MyLight HD is een eenvoudige app die vergelijkbaar is met de vele iPhone-apps die met een wit scherm een kleine lamp maken, om bijvoorbeeld het sleutelgat te kunnen vinden. Een iPhone-versie van MyLight, met LED-flash-ondersteuning, is overigens ook te downloaden.

MyLight HD opstarten resulteert in een eenvoudig, volledig wit scherm. Het is belangrijk om voor je begint met fotograferen de helderheid van het iPad-scherm in de instellingen op maximaal te zetten en de optie “Pas automatisch aan” (tijdelijk) uit te zetten. MyLight HD biedt nog wat bruikbare extra opties, zoals het veranderen van de schermkleur, waardoor je de belichting een kleurtint kunt geven. De overige opties van MyLight HD zijn niet geschikt voor fotografietoepassingen, zoals de stroboscoopmodus en het SOS-bericht.

Seamour Sheep door Sevensheaven - opzetTer voorbeeld heb ik een simpel productfotografie-opzetje gemaakt, met kamerlicht als globale belichting en twee iPads aan weerszijden om de productbelichting aantrekkelijker te maken. Het product, in dit geval de Seamour Sheep designer toy, is op een wit vel A3-papier geplaatst, voor een neutrale witte omgeving rond het product, samen met de witte muur op de achtergrond.

Na de iPad(s) op maximale schermhelderheid te hebben ingesteld en indien gewenst de kleur te hebben veranderd is je product klaar om te worden vereeuwigd. Je te verkopen spullen zullen er dankzij de iPad voortaan aantrekkelijker uitzien op Marktplaats of eBay. Klik op de verkleinde afbeelding aan het begin van dit artikel voor het (enigszins nabewerkte) resultaat van mijn foto-opzetje. De foto is gemaakt met een iPhone 4 (HDR modus aan).

Natuurlijk heeft lang niet iedereen twee iPads bij de hand. Plaats dan eenvoudigweg een spiegel of aluminiumfolie gevouwen om een stuk karton tegenover de iPad.

Wil je verder gaan dan alleen een egaal lichtvlak, dan kun je ook kiezen voor de app SoftBox Pro, die verschillende patronen en vormen biedt om het uiterlijk van je licht mee te kunnen variëren. Als je het product dan op de iPad plaatst, dan kan een patroon een decoratief element vormen in de foto en/of de reflecties het productbeeld verrijken, met name als het product glanzend is.

Info: MyLight HD

 • Ontwikkelaar: Fingercoding
 • Te koop via: App Store
 • Prijs: gratis
 • Geteste versie: 1.0.1
 • Bestandsgrootte: 0,1 MB
 • Cijfer: 6

Info: SoftBox Pro

 • Ontwikkelaar: EggErr Studio
 • Te koop via: App Store
 • Prijs: €2,39 [tot 30 januari 2011 tijdelijk €1,59]
 • Geteste versie: 1.0
 • Bestandsgrootte: 0,7 MB
 • Cijfer: 7

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 januari 2011, 12:22
Categorie Apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.