iTunes-filmverhuur in Europa stelt Apple voor grote uitdagingen

De Europese verhuur van films in iTunes zal Apple nog behoorlijk wat hoofdbrekens gaan kosten, zo voorspelt de Herald Tribune. Verschillende releaseschema's, regels en angst voor Hollywood-overvloed maken een pan-Europese uitrol lastig.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iTunes Movie RentalZaten we eigenlijk in Europa ook zo uit te kijken naar het huren van films via iTunes? Volgens een nieuw rapport zal Apple nog heel wat uitdagingen tegenkomen als ze de iTunes Movie Rental ook in Europa beschikbaar willen stellen. Jobs zei in zijn keynote dat de dienst later dit jaar ook internationaal beschikbaar zal komen. Maar de Herald Tribune ziet vooral beren op de weg: “legal and regulatory hurdles, copyright challenges, scheduling conflicts and technological issues.” Het grootste probleem is alleen al de structuur van de markt, zegt Kevin Obi, senior vice president van NBC Universal in Londen.

Eerder deze maand waarschuwde de Europese Commissie al dat ze flinke barrières gaan opwerpen voor digitale mediadistributie in de 27 EU-landen. Toch is EU-commissaris Viviane Reding iets anders van plan. Ze wil voorstellen doen om de verkoop van online content vanaf halverwege 2008 te vereenvoudigen:

Europe’s content sector is suffering under its regulatory fragmentation, under its lack of clear, consumer-friendly rules for accessing copyright-protected online content, and serious disagreements between stakeholders about fundamental issues.

Een ander probleem voor Apple zijn de release-schema’s voor films in de bioscoop en op DVD. Dit kan per land variëren, waardoor het lastig is om pan-Europese deals te sluiten. En dan is er ook nog de zorg dat makkelijke verkoop van films in de Europese markt de deur wagenwijd openzet voor Hollywood-producties, waardoor de lokale filmindustrie minder kans heeft. Toch is er ook een lichtpuntje: door de onderhandelingen met de Europese Commissie over de iTunes-prijsstelling zou Apple wel eens meer kennis van zaken van de Europese markt kunnen hebben dan de meeste concurrenten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 0:35
Categorie Apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.