iPhoneclub groeit naar 10.000 forumleden

iPhoneclub heeft een mijlpaal gehaald: er zijn op dit moment 10.000 forumleden. Nog geen half jaar geleden ging het forum van start en maakte net als het nieuwsgedeelte van de website een onverwachte groei door.

iPhoneclub ForumHet is niet de eerste mijlpaal van iPhoneclub, maar wel eentje waar we bijzonder trots op zijn: vandaag schreef de 10.000e bezoeker zich in op het forum van iPhoneclub.nl. Op 18 september 2007 openden we het forum en nog geen halfjaar later is niet alleen het aantal dagelijkse bezoekers gestegen van een paar duizend naar ruim 18.000 per dag, maar waren er ook steeds meer bezoekers die wilden meepraten over dé mobiele telefoon van het decennium: de Apple iPhone.

Zoals gezegd: het is niet de eerste mijlpaal die we passeren: het 1500e nieuwsbericht, de 7500e reactie op de frontpage en de miljoenste bezoeker hebben we ongemerkt voorbij laten gaan. Vaak waren we te druk met het updaten van de site of het modereren van het forum, dat we pas achteraf ontdekten dat we een magische grens hadden gehaald. Opmerkelijk is wel dat we in bijna drie maanden zijn verdubbeld van 5000 ingeschreven leden naar de huidige 10.000 forumgebruikers. Een supersnelle groei waar we erg trots op zijn. Het 10.000e forumlid is overigens Johan…, een Windows-gebruiker met een iPhone 8GB. Als welkomstcadeau zal hij een iTunes-tegoedbon ontvangen. Nog wat statistieken: van alle 10.000 mensen die zich hebben ingeschreven zijn bijna 4.000 gebruikers ook daadwerkelijk actief (minimaal 1 bericht geschreven). De rest heeft dankzij de zoekfunctie blijkbaar al antwoord gevonden op brandende vragen of kijkt anderzins nog even de kat uit de boom. We zouden het in ieder geval leuk vinden als je jezelf zou willen voorstellen als je dat niet al had gedaan!

Omdat een forum iets is waaraan iedereen een bijdrage kan leveren, hebben we daar een belangrijk naslagwerk ondergebracht: de iPhone Wiki. Gezien de bezoekerscijfers van de wiki is er veel behoefte aan informatie.
De meest populaire forums zijn trouwens (hoe kan het ook anders) iPhone Software Unlock met bijna 750 discussies en Problemen (modding) met bijna 740 discussies. Ook de iPhone Tips en Tweaks (430 discussies) en de Native iPhone Applicaties (413 discussies) doen het goed. Het Chat- en Nieuws-forum zijn overigens niet meegeteld.

Andere interessante statistieken: het aantal Windows-gebruikers is verreweg in de meerderheid op het iPhoneclub-forum. Daarnaast is het opvallend dat een – weliswaar klein percentage forumgebruikers – een ander besturingssysteem gebruikt dan Windows of MacOS X, omdat de iPhone toch vooral gekoppeld is aan iTunes en dat is tot op heden alleen nog maar beschikbaar voor die twee besturingssystemen. Daarnaast vragen we bij inschrijving aan elke forumgebruiker welk model iPhone hij/zij heeft of dat de gebruiker zich nog aan het oriënteren is (“Ik heb nog geen iPhone”). Ook hier hebben we een grafiek van gemaakt, al moeten die getallen met een korreltje zout worden genomen, aangezien veel gebruikers na aankoop of verandering van model vaak vergeten hun profiel te wijzigen. In die grafiek is overigens alleen gekeken naar de opslagruimte en niet naar het land van herkomst van de iPhone en zijn de 52 forumgebruikers met een iPod touch (die overigens meer dan welkom zijn!) niet meegerekend.

iPhoneclub-forumgebruikers - Grafiek OS
iPhoneclub-forumgebruikers - Grafiek Besturingssysteem

Uiteraard is het beheren van het forum niet mogelijk zonder een geolied team van supermoderatoren en moderatoren. Ondankbaar werk, maar wel erg hard nodig. Michael, Dien, “R”, Psychonikeo, Grample, Arb, Maurice, sossienl en Crunch81 (ex-mod), superbedankt voor jullie nimmer aflatende inzet! Een speciaal bedankje ook voor de iPhoneclub Guru’s; gebruikers die zich meer dan gemiddeld inzetten om zoveel mogelijk gebruikers met vragen te helpen of op een andere manier hun steentje bij te dragen aan de totale iPhone-community in Nederland en België. Daarnaast willen we ook de vele gebruikers die hebben bijgedragen aan de wiki, die zorgen voor de interessante discussies, die niet te beroerd zijn om anderen de helpende hand te bieden, enzovoorts te bedanken. Zonder jullie is het niet zo’n fantastische community!
Last but not least, de iFoneguide Repo-mannen Fresh en Sjowol, die hebben gezorgd dat iedereen op een eenvoudige manier zijn iPhone zonder problemen in Nederland kan laten werken.

Als extraatje nemen we vandaag ook een geheel nieuwe iPhone-versie van het forum in gebruik. Deze is gemaakt door de beheerders van de Argentijnse community ElForro.com en vrij beschikbaar gesteld op vBulletin.org, de softwareportal van de forumsoftware die iPhoneclub.nl in gebruik heeft. Uiteraard is deze nieuwe forumskin helemaal geoptimaliseerd voor de iPhone en (naar onze mening) een grote verbetering ten opzichte van de skin (vBulletin Default) die we tot nu toe op de iPhone toonden. Omdat de nieuwe skin speciaal is aangepast voor de iPhone missen er een aantal opties ten opzichte van de normale versie. Om die reden kun je onderaan elke iPhone-forumpagina snel terug naar de standaardskin voor de desktop.

We zijn er trots op dat iPhoneclub.nl inmiddels is uitgegroeid tot de grootste iPhone-website van de Benelux: ruim 18.000 bezoekers komen dagelijks langs om nieuwtjes te lezen en mee te praten op het forum. Toen wij (Gonny en Jean-Paul) in januari 2007 met de website van start gingen, hadden wij dat nooit durven dromen. Ook meediscussieren over de iPhone en nog geen geregistreerd forumgebruiker? Schrijf je dan alsnog snel in!

iPhoneclub - 10.000 geregistreerde forumgebruikers

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 maart 2008, 8:59
Categorie Round-up

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.