iPhoneclub-fotowedstrijd: de uitslag

De uitslag van de iPhoneclub-fotowedstrijd is met een paar dagen vertraging bekend. Vier foto's sprongen er volgens de jury als beste uit, elk met een verschillend onderwerp.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

camera obscuraMet bijna duizend inzendingen viel het niet mee om de winnaars van de iPhoneclub-fotowedstrijd te bepalen. De uitslag komt dan ook een paar dagen later dan aanvankelijk gedacht, maar laten we dat positief opvatten: beter iets meer tijd nemen voor een zorgvuldige afweging, dan met haastwerk een paar foto’s aanwijzen, nietwaar? Er zijn vier foto’s gekozen door de jury, die qua onderwerp erg van elkaar verschillen. De iPhone-camera heeft z’n beperkingen, maar wie daar rekening mee houdt kan prachtige foto’s maken.

Hieronder legt de jury, bestaande uit Fred van der Ende en Hans de Kort uit, hoe ze tot hun beslissing zijn gekomen. Het derde jurylid Glyn Evans heeft zich op eigen verzoek teruggetrokken uit de jury.

Motivatie van de jury:

Er werd volop ingezonden voor deze wedstrijd. Met zo’n kleine 1.000 inzendingen had de jury z’n handen vol aan de beoordeling van de inzendingen. Best een lastige klus omdat er geen categorieën voor de inzendingen waren gedefinieerd zodat vooraf vastgestelde beoordelingscriteria ontbreken. Je vergelijkt dus appels met peren en probeer dan de ander er maar van te overtuigen dat een bepaalde foto inderdaad niet vergelijkbaar is maar desondanks mooier is dan de anderen…

Een paar zaken die ons opvielen:

1. We waren in de eerste plaats verrast door de hoge kwaliteit van de meeste inzendingen. Natuurlijk zaten er ook de nodige slappe kiekjes van huisdieren, glazen bier op tafel en andere ongein tussen. Onderwerpen waar het fotograferen met een cameratelefoon juist toe uitnodigt, maar door de bank genomen kregen we de indruk dat de gemiddelde iPhone-bezitter een creatief persoon is met een oog voor detail, licht en compositie.

2. Er werden in verhouding verrassend weinig foto’s van mensen ingezonden. Dat is wel opmerkelijk omdat je zou verwachten dat een cameratelefoon juist gebruikt wordt om op elk geschikt moment foto’s van dierbaren of vrienden te maken. Van de ingezonden foto’s waar wel mensen op werden getoond was het ook opvallend dat veel van hen niet in de camera keken. Alsof het ‘gestolen’ momenten waren.

3. De beelden werden door veel inzenders flink bewerkt met de vele handige apps die voor de iPhone beschikbaar zijn. Photogene, Camerakit and Camerabag kwamen veelvuldig voorbij, maar het opvallende was dat veel onbewerkte foto’s juist erg goed overeind bleven. De oude wet dat een goed kunstwerk geen mooie omlijsting nodig heeft gaat ook in de moderne tijd nog steeds op.

4. Geen verrassing was het feit dat de meeste onderwerpen erg statisch van aard waren. De iPhone is immers geen geschikte camera om actiemomenten te vangen…

De winnaars

Om toch tot een evenwichtig oordeel te komen hebben we onze selectie met favorieten ruwweg verdeeld in categorieën: ‘mensen’, ‘landschappen’, ‘stilistische details of architectuur’ en ‘opvallende momenten’. Hieruit zijn uiteindelijk de volgende winnaars gekozen…

iphoneclub fotowedstrijd 1

1. ‘Zenna’ van inzender ‘daandraait’
Omdat we zo graag mensen wilden zien hebben de ingetogen zwartwitfoto van het meisje de eerste prijs toegekend. Dit is een mooi klassiek beeld, als snapshot in een tram (of metro?) metro genomen. Alles klopt hier gewoon, de blik van het meisje, het licht en de atmosfeer van de omgeving. Volgens ons een typisch moment om met een iPhone vast te leggen, om vervolgens direct te uploaden als herinnering voor de familie.

iphoneclub fotowedstrijd 2

2. ‘Holland ontwaakt’ van inzender ‘wgroenwold’
We hebben heel veel mooie landschappen gezien en veel daarvan werden gemaakt tijdens spectaculaire zonsondergangen. Allemaal erg mooi, maar deze viel ons op vanwege het feit dat het volgens ons de enige was die tijdens vroege ochtendzon was gemaakt. De kwaliteit van het moment, uit een rijdende auto genomen, is zo sterk dat je er zo een advertentie van zou kunnen maken. Ook het feit dat hier nauwelijks of helemaal niets aan is bewerkt maakt het beeld extra sterk…

iphoneclub fotowedstrijd 3

3. ‘Up?’ van inzender ‘Medjo’
In de catégorie ‘details/architectuur’ kwam ook heel veel moois voorbij. Deze viel op vanwege de prachtige kleurcontrast en de sterke compositie. De wenteltrap is echt perfect in het kader geplaatst.

iphoneclub fotowedstrijd 3

4. ‘Wheelbarrow break’ van inzender ‘Menno Ophelia’
De laatste prijs is een foto uit de categorie ‘opvallende momenten’ geworden. Twee mensen liggen in een kruiwagen uit rusten van de (waarschijnlijk) zware arbeid. Het hoge standpunt en de perfecte vlakverdeling maken dit tot een opname dat een fotografisch oog vergt. Veel mensen zouden een dergelijke moment waarschijnlijk niet herkennen.

Alle prijswinnaars krijgen nog van ons persoonlijk bericht over de prijs die ze hebben gewonnen. Als redactie willen we de juryleden heel hartelijk bedanken voor de moeite die ze hebben genomen om zoveel foto’s te bekijken en te beoordelen.

Alle ingezonden foto’s zijn te bewonderen in de Flickr iPhoneclub Fotowedstrijd Pool. Let op dat je bij Flickr ingelogd moet zijn om alle foto’s te zien. Flickr toont maar een subset aan niet-ingelogde gebruikers!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 november 2009, 23:47
Categorieën Apps, Round-up

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.