“Dokter, heb ik last van iPhone-trilleritis?”

Het menselijk brein past zich aan aan de iPhone. Zo zijn er mensen die fantoomtrillingen voelen en de iPhone-ringtone horen, ook als er niets aan de hand is. Het is een natuurlijk gevolg van deze milde vorm van obsessie.

homer simpsons brainJe hoort een zoemgeluidje en denkt meteen dat het een sms-berichtje is. Je raakt af en toe je broekzak aan, om te controleren of je iPhone nog aanwezig is. De iPhone is zo’n onderdeel van je leven geworden, dat je er niet meer zonder kan. Je bent niet op je gemak als je hem thuis hebt laten liggen en als je de bekende Marimba-ringtone in de verte hoort, grijp je onbewust naar je broekzak. Volgens een onderzoek van Baystate Medical Center in Springfield (Massachusetts) heeft 76 procent van de mensen wel eens last van ‘fantoomvibraties’. We denken een buzz-geluidje te horen van een binnenkomend telefoongesprek of sms-berichtje, maar er is niets aan de hand. Volgens wetenschappers heeft het te maken met willekeurige neuronen die afvuren, omdat ons brein zich heeft aangepast aan de iPhone.


“De iPhone heeft alles veranderd aan de manier hoe we omgaan met technologie, zowel goed als slecht”, zegt psycholoog Larry Rosen. Hij schreef het boek ‘IDisorder: Understanding Our Obsession with Technology and Overcoming Its Hold on Us’. Het heeft niet alleen te maken met de iPhone, maar ook met andere vormen van technologie waardoor we geobsedeerd raken. Bijna 30 procent van de mensen die na 1980 zijn geboren wordt onrustig als ze even geen toegang hebben tot Facebook. Bij obsessies wordt vaak aan iets negatiefs gedacht, mensen die ongezond gefascineerd zijn. Maar het heeft ook positieve kanten, aldus BusinessWeek: Apple groeide uit tot de grootste winstmaker in de mobiele industrie. Bedrijven zoals OMGPOP en Instagram werden succesvol dankzij de iPhone en haalden vervolgens door een overname het schip met geld binnen.

Dat mensen zo’n sterke emotionele band met de iPhone hebben, heeft volgens de site deels te maken met het design. Voordat de iPhone op de markt verscheen werden technologieproducten meestal ontworpen door techneuten, die daarbij de zuinige IT-manager voor ogen hadden als doelgroep. Het resultaat zijn toestellen zoals de BlackBerry, die trouwens ook leidde tot een bijna ongezonde obsessie met e-mail en pingberichtjes bij scholieren en workaholics. Nog voordat de iPhone op de markt verscheen werd er al gesproken over ringxiety, het idee dat er constant een ringtone afgaat. Soms bleek het de beltoon van een andere gsm, maar er waren in 2006 ook al mensen die last hadden van ingebeelde beltonen. De Amerikaanse psycholoog David Laramie bedacht de term ringxiety.

iphone appleBij de iPhone is iets soortgelijks aan de hand. We denken overal push notificaties, beltonen of bzzz-geluidjes te horen. Je raakt zodanig gewend aan het toestel, dat bepaalde verbindingen in je brein worden versterkt. Je bent er extra op gespitst om bepaalde geluidjes te herkennen. Volgens wetenschappers is het inbeelden van toestelgeluidjes een normale respons bij een milde obsessie en hoef je nog niet in behandeling voor een obsessieve-compulsieve stoornis (voorheen: dwangneurose). Hoe meer we afhankelijker worden van de iPhone, hoe meer ons brein zich aanpast.


Poll niet zichtbaar? Je kunt ‘m ook hier invullen: Hoe geobsedeerd ben jij door de iPhone?

Informatie

Laatst bijgewerkt
26 juni 2012 om 20:15
Categorie
Achtergrond

Reacties: 41 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.