iPhone gekraakt met Europese simkaart

Een Macedonische hacker is erin geslaagd om de simlock te verwijderen met een Europese simkaart. Maar nog steeds is het geen oplossing voor het grote publiek.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iPhone simlockEen Macedonische hacker is erin geslaagd om de iPhone geschikt te maken voor “Europese simkaarten”. Of dat ook betekent dat het ook met Nederlandse simkaarten werkt is nog de vraag. In tegenstelling tot de eerdere Australische hack kun je niet alleen uitgaande gesprekken, maar ook inkomende gesprekken voeren en werkt SMS en EDGE-dataverkeer. YouTube is ook met deze hack nog steeds niet mogelijk. Helaas is de hack slechts zeer beperkt geschikt.

Het principe is eigenlijk hetzelfde als eerder bij de Australische hack is gedaan: je hebt een sim-reader/writer en een SilverCard smartcard (met PIC16F877+24LC64 eeprom) nodig. Daarnaast moet je zelf zorgen voor een zogenaamde V1Comp simkaart. Aan de eerste twee zaken is via internet nog wel te komen, maar de V1Comp(liant)-sim zal voor de meesten een stuk lastiger worden. Versie 1-simkaarten zijn oudere simkaarten (onbekend is hoe oud voor Nederland, maar volgens enkele reacties zijn alle simkaarten na 2001 versie 2 en dus ongeschikt). Daarnaast moet er natuurlijk ook een geldig abonnement aan de kaart gekoppeld zijn of moet deze nog oplaadbaar prepaidtegoed hebben. De reden dat V1-simkaarten wel werken en de meer moderne V2-simkaarten die iedereen momenteel heeft niet, heeft te maken met de encryptie op de simkaart. En juist dat is een belangrijk gegeven omdat van die simkaart de IMSI-,ICCID- en Ki-nummer moet worden uitgelezen. Die zijn nodig om naar de blanco Silvercard-supersim te klonen.

Senad blijkt een 28-jarige hacker uit Macedonië te zijn, die beter bekend is onder zijn nickname Deepdark. Eerder was hij werkzaam in de hackersscene voor satelliet-tv. Volgens Senad was het slechts een kwestie van tijd voordat de iPhone gehackt zou worden. Hij ziet niets slechts in de werkwijze van hackers. Net zoals een autofabrikant niet kan zeggen: je mag er maar 50 kilometer per uur mee rijden, kun je bij de iPhone niet allerlei beperkingen inbouwen. Hackers maken de producten juist bruikbaarder dankzij homebrew en allerlei games.

De claim dat de iPhone gekraakt is voor Europese simkaarten is dus helaas maar ten dele waar. Een geschikte V1Comp-sim zal je zelf voor moeten zorgen – de kans dat je provider je nieuwe sim omruilt voor een oude V1-versie is 0,0 – en er is maar een manier om erachter te komen of jouw simkaart een V1 of V2 is: door eerst de hierboven beschreven apparatuur te kopen 🙁

Als laatste nog een disclaimer: alle info in dit artikel is slechts ter kennisgeving etc etc etc 😉 Kortom: de mensen achter iPhoneclub.nl zijn niet verantwoordelijk voor de gevolgen van jouw hackpogingen. Dat we het maar weer even gezegd hebben.

Meer info en een gedetailleerde werkwijze vind je op het forum van Hackint0sh.org.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 augustus 2007, 17:23
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.