Concept van iOS 13 met donker Bedieningspaneel.

Nieuwe details over iOS 13: dark mode en vernieuwde Safari en Mail

Er zijn nieuwe details gelekt over iOS 13, de aanstaande grote update voor iPhone en iPad. Er komt onder andere een donkere modus aan, panelen zijn los te trekken en de apps Safari en Mail worden vernieuwd.

We kunnen de officiële aankondiging van iOS 13 verwachten tijdens WWDC 2019, de ontwikkelaarsconferentie van Apple. Omdat dit nog maar twee maanden verwijderd is, is Apple intern al vrij ver gevorderd met de nieuwe functies, waarvan er nu een aantal zijn uitgelekt via 9to5Mac. Dit kunnen we verwachten!


iOS 13 krijgt donkere modus en iPad-functies
Er komt in iOS 13 eindelijk een donkere modus voor de iPhone en iPad. Er gaan al jarenlang geruchten over, maar dit jaar gaat het dan toch eindelijk gebeuren. Het gaat om een systeembrede dark mode die je via de instellingen kunt inschakelen. Er komt ook een versie met hoger contrast, bedoeld voor mensen die wat moeite hebben met zien. In macOS is dit al aanwezig.

Er komen ook allerlei verbeteringen voor de iPad in iOS 13, zoals de mogelijkheid dat apps meerdere vensters geopend kunnen hebben. Je kunt dan bijvoorbeeld twee Safari-vensters naast elkaar bekijken. Elk venster is los te trekken en over het scherm te bewegen als een apart paneel. Dit is vergelijkbaar met het bestaande open source-project PanelKit. Je kunt de panelen op elkaar stapelen of wegvegen als je ze wilt sluiten.

Concept van iOS 13 met donkere appkiezer.

Undo-functie
Er komt in iOS 13 ook een nieuwe undo-functie, waarmee je uitgevoerde acties kunt terugdraaien. Tot nu toe moest je hiervoor de iPhone stevig schudden. In iOS 13 gaat dit veranderen en tik je voortaan met drie vingers op het toetsenbord. Daarbij veeg je naar links of naar rechts om een actie terug te draaien of opnieuw uit te voeren. Om mensen hieraan te laten wennen zal er een instructie in beeld verschijnen als je het toetsenbord voor de eerste keer wilt gebruiken. Mogelijk kunnen ontwikkelaars deze functie ook inbouwen in hun apps.

Daarnaast gaat Apple nieuwe veegbewegingen toevoegen om meerdere items te selecteren in een table- en collection-view. De meeste apps gebruiken dit om bijvoorbeeld gegevenslijsten of mini-afbeeldingen (thumbnails) van foto’s weer te geven. Door met meerdere vingers over het scherm te vegen kun je een grote groep items selecteren. Dit is vergelijkbaar met het klikken en daarna slepen van de muis in macOS.

Vernieuwde Safari en Mail
Safari zal in iOS 13 op de iPad automatisch de desktopversie opvragen als dat mogelijk is, zodat je niet langer de mobiele versie te zien krijgt, die vaak is afgestemd op iPhone-gebruikers. Dit is bijvoorbeeld handig bij YouTube, waar je tot nu toe handmatig de desktopversie moest opvragen.

Ook komen er vernieuwingen voor Mail. Je kan de berichten voortaan organiseren in categorieën, die je apart kunt doorzoeken. Verder kun je mailtjes in een Later lezen-lijst zetten, zoals bij apps van derden al mogelijk is. Je kunt ze dan later afhandelen.

iOS 13-concept op de iPad.

Meer vernieuwingen
Voor lettertypes vereist Apple niet langer dat je een profiel installeert. Vanaf iOS 13 komt er een nieuwe optie voor lettertypes in de Instellingen-app. Ontwikkelaars kunnen waarschuwen als een gebruiker een document probeert te openen waarvoor het lettertype nog niet aanwezig is.

Verder wordt het in apps van derden waarin je documenten kunt bewerken gemakkelijker om samen te werken. De Herinneringen-app krijgt een make-over op iOS en de Mac, Hé Siri zal minder vaak in actie komen bij geluiden zoals gelach of kindergehuil en er komt betere meertalige ondersteuning voor toetsenborden en dicteren.

Lees meer over iOS 13 in onze uitgebreide round-up!

De afbeeldingen in dit artikel zijn gebaseerd op een eerder concept, voordat deze nieuwe geruchten bekend werden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 april 2019, 15:59
Bron Bron 9to5Mac
Categorieën Geruchten, iOS
Onderwerp ios 13

iOS 13

iOS 13 is de grote 2019 software-update voor de iPhone, die sinds september van dat jaar te downloaden is. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13
13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.