Half mei valt beslissing over nanosimkaart

Half mei 2012 valt de beslissing over de 4FF-standaard, ook bekend als nanosimkaart. Apple heeft een eigen design ontwikkeld, dat concurreert met een design van Nokia.

nanosimkaartDeze maand wordt de beslissing genomen over een nieuwe generatie simkaart. Apple is daar nauw bij betrokken, met een eigen ontwerp voor een nieuw type simkaart, als vervanger van de huidige microsim. Concurrerende telefoonmakers zoals Nokia hebben echter hun eigen simkaartideeën op tafel liggen en om sterker te staan bood Apple aan om het in eigen huis ontwikkelde simkaartdesign licentievrij beschikbaar te stellen aan anderen.

Simkaartfabrikant Giesecke & Devrient is deze week aanwezig op de grote telecombeurs CTIA en liet aan de media weten dat de 4FF-standaard (ook bekend als nanosim) bijna rond is. Eigenlijk zou er in maart al gestemd worden, maar de beslissing over de 4FF-standaard werd uitgesteld. Sinds half april kunnen leden van de ETSI hun standpunt aangeven. Giesecke & Devrient mag daarbij ook meestemmen, maar liet niet weten welk ontwerp hun voorkeur heeft. Wel blijken ze de door Apple ontworpen simkaart in de beursstand te demonstreren:

nanosim giesecke en devrient

Inmiddels is Apple zieltjes aan het winnen bij andere bedrijven, om zoveel mogelijk steun achter zich te krijgen. Ook heeft Apple het design van de simkaart enigszins aangepast om problemen met Nokia te voorkomen. Het design van Nokia is radicaler en heeft beperkte compatibiliteit met de micro- en minisimkaarten in huidige telefoons.

Bij de microsimkaart duurde het 5 jaar voordat de simkaart in de iPhone 4 verscheen. Giesecke & Devrient denkt dat het bij de nanosimkaart sneller kan gaan, als toestelfabrikanten de kar trekken. In de volgende generatie iPhone hoeven we waarschijnlijk nog geen nieuwe simkaart te verwachten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 mei 2012, 10:21
Categorie iDevices
Onderwerpen nano-sim, simkaart

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.