Firmware 2.1 vandaag beschikbaar: updaten of niet?

Apple brengt vandaag de firmware-upgrade 2.1 voor de iPhone uit. Firmware 2.1 was voor de iPod touch al beschikbaar. Maar niet iedereen moet zomaar de update installeren. Eerst nadenken luidt het devies.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

firmware 2.1Apple gaat vandaag firmware 2.1 voor de iPhone uitleveren. Via iTunes zal de firmware-update vanzelf beschikbaar komen, maar sta even stil voordat je op de Updateknop klikt. Dat advies geldt voor alle gebruikers met een eerste generatie iPhone, voor iPhones met jailbreak en iPhones die simlockvrij zijn gemaakt met methodes zoals de YesSim of iFoneguide SIM. Ben je in het bezit van een originele, ongewijzigde iPhone 3G van T-Mobile of heb je een Belgische iPhone en doe je niet aan jailbreak, dan is er natuurlijk niets aan de hand: meteen updaten maar! Firmware 2.1 gaat volgens Apple zorgen voor minder afgebroken gesprekken, lost het crashen van applicaties op en maakt een einde aan de lange backups.

Een wondermiddel? Dat zullen we nog even moeten afwachten, want bijvoorbeeld over de 3G-ontvangst is nog niets gezegd. Nog even over het al dan niet uitvoeren van de update. Als je een iPhone van de eerste generatie gebruikt, dan is die vrijwel zeker unlocked en gejailbreakt. Wil je de iPhone blijven gebruiken, dan zul je nog even moeten wachten tot er meer duidelijkheid is over de gevolgen van firmware 2.1. Het maakt niet uit of je een hardware- of software-unlock hebt gebruikt: gewoon nog even wachten tot we in een vervolgartikel groen licht hebben gegeven.

Heb je een jailbreak uitgevoerd, maar wil je daar vanaf, dan kun je zonder problemen updaten. Dat geldt ook wanneer je een iPhone hebt gekocht waar nooit een simlock op heeft gezeten, bijvoorbeeld een in België gekocht toestel. Heb je de iPhone door T-Mobile simlockvrij laten maken (en dat kan nog maar sinds gisteren), dan kun je ook zorgeloos updaten. Dat geldt natuurlijk ook voor mensen met een officieel aangeschafte iPhone via T-Mobile. Ben je daarentegen van plan om je iPhone te jailbreaken, dan kun je beter nog even geduld hebben totdat er meer duidelijkheid is.

Als je de update naar firmware 2.1 maakt, bedenk dan wel dat je nog geen jailbreak kunt uitvoeren en dus geen gebruik kunt maken van de applicaties in Installer 4 en Cydia.

Kort samengevat:

  • iPhone 1.0 met firmware 1.x: Eerst updaten naar firmware 2.0.x, dan unlocken, pas daarna updaten naar firmware 2.1 (zie forum voor unlockinstructies);
  • iPhone 1.0 met firmware 2.x: Updaten kan, maar je raakt wel de jailbreak kwijt;
  • iPhone 3G met jailbreak (Cydia en/of Installer): Alleen updaten als je het geen bezwaar vindt dat je alle jailbreak-applicaties kwijtraakt en niet meteen weer kunt installeren;
  • iPhone 3G met speciale simadapter: Updaten kan, maar je raakt wel de jailbreak kwijt;
  • iPhone 3G zonder verdere aanpassingen: Ja, updaten naar 2.1 is zonder gevolgen;

Tot slot: wanneer komt firmware 2.1 beschikbaar? Dat is een groot vraagteken. Waarschijnlijk voor ons pas aan het eind van de dag, als de werkdag in de VS begint. Of is dat iets te praktisch gedacht?

Als we de ervaringen van iPod touch-updaters mogen geloven is niet alleen de batterijduur bij firmware 2.1 sterk verbeterd, maar zijn er nog meer handige vernieuwingen. Zo lukt het om probleemloos applicaties te updaten, waarbij de applicatie (eindelijk!) zijn vaste plaats op het Springboard behoudt. Het updaten van applicaties verloopt ook sneller en loopt minder vaak vast. Het uitvoeren van een backup is eveneens sneller.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 september 2008, 19:01
Categorie iOS

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.