Face ID op de iPhone X gebruiken.

Hoe Apple ervoor zorgt dat Face ID echt veilig is – behalve voor tweelingen

Apple legt in een whitepaper uit hoe Face ID werkt en waarom het veiliger is dan Touch ID. Ook legt Apple nog eens het standpunt rond privacy uit.

Apple heeft er belang bij dat veel toekomstige bezitters van de iPhone X vertrouwen hebben in Face ID. In een whitepaper leggen ze daarom uit hoe het met de beveiliging is gesteld. Ook hebben ze de pagina over privacy vernieuwd, zodat je nog eens duidelijk uitgelegd krijgt hoe het nu eigenlijk zit met privacy van je gegevens en hoe Apple daarmee omgaat.

iMessage en privacy

Apple en privacy

Eigenlijk kennen we natuurlijk al Apple’s standpunt over beveiliging en privacy. Meer dan elk ander techbedrijf hamert Apple erop dat je gegevens bij Apple altijd veilig zijn. Het is te vinden op apple.com/privacy. Daarbij blijkt dat Apple bij het ontwerpen van nieuwe producten privacy als een van de uitgangspunten neemt (gebruiksgemak is een van de andere uitgangspunten).

Persoonlijke data Apple

Volgens Apple is privacy een fundamenteel mensenrecht en daarom zorgen ze goed voor de data die op je Apple-apparaten staat. Het gaat daarbij ook om alledaagse dingen, zoals de nieuwtjes die je leest en je hartslag na het sporten. Maar ook met wie je belt, e-mailt en berichten stuurt. Daarmee onderscheiden ze zich van andere bedrijven zoals Google en Facebook, die profielen van je opbouwen over je gedrag en je contacten. Een groot nadeel van die voorzichtigheid is dat het ontwikkelen van nieuwe functies vaak meer tijd kost, zoals Apple-topman Craig Federighi al eens uitlegde.

Face ID is veiliger dan Touch ID

Bij Face ID zou je je ook zorgen kunnen maken over je privacy. Wat doet Apple met al die foto’s van je gezicht? Gelukkig niet zo heel veel. Veel informatie in de whitepaper over FaceID is eigenlijk al bekend: de TrueDepth-camera projecteert 30.000 infrarode puntjes op je gezicht en maakt daar een 3D-model van. Daarbij worden 2D-afbeeldingen en wiskundige modellen gemaakt, die je niet zomaar voor de gek kunt houden. Al die data wordt verwerkt door de Secure Enclave, het beveiligde gedeelte op de processorchip, dat niet zomaar uit te lezen is. Het maakt ook meteen duidelijk dat alle gezichtsdata op het toestel blijft. Het wordt niet meegenomen in backups en wordt niet naar Apple-servers gestuurd.

Face ID op de iPhone X gebruiken.

Apple legt uit hoe je met Face ID een toestel kunt ontgrendelen en hoe het werkt met Apple Pay. Veel van die informatie kun je ook al terugvinden in onze Face ID uitleg, bijvoorbeeld over de werking met baarden en zonnebrillen. Maar het is handig dat Apple het nog eens een keer uitlegt.

Door al die maatregelen heeft Face ID een foutkans van 1 op 1 miljoen, terwijl dat bij het inmiddels breed geaccepteerde Touch ID 1:50.000 is. Om je extra te beschermen zal Face ID je na vijf mislukte pogingen om een toegangscode vragen. Kortom: wie nog steeds bang is dat Face ID onveilig is, heeft zich er niet goed in verdiept. Wel raadt Apple aan om Face ID niet te gebruiken als je onder de 13 jaar bent of als je een (al dan niet evil) tweelingbroer of -zus hebt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 september 2017, 18:39
Categorie Diensten
Onderwerpen face id, privacy
Device iPhone X

Actuele iPhone X deals

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.