EU praat vandaag over extra belasting op smartphones

De Europese Commissie vergadert vandaag over een nieuwe invoerbelasting op mobiele telefoons. Toestellen met GPS, tv-functie of extra groot scherm dreigen te worden belast met 3,7 tot 14 procent.

toshibaVandaag vergadert de Europese commissie over een prangende kwestie: moeten smartphones extra belast worden? Als de EU ervoor kiest om de belasting te heffen, dan zou dat betekenen dat de prijs van een mobieltje tussen de 3,7 en 14 procent omhoog gaat. De kosten worden in rekening gebracht bij de import van smartphones.

Ze hebben betrekking op mobiele telefoons met GPS (nota bene een Amerikaans systeem!), televisie-ontvanger, camera met optische zoom, groot display of meer dan 16GB opslagruimte. Brancheverenigingen zijn tegen de plannen, Nederland en Duitsland zien de extra belasting op luxe mobieltjes wel zitten.

De maatregel is niet bedoeld om de aanschaf van smartphones te ontmoedigen, maar als protectionistische maatregel tegen mobieltjes uit het buitenland. Maar het zal lastig worden om de belasting te ontlopen, mocht het plan doorgaan, want in Europa worden steeds minder mobiele telefoons gefabriceerd. Zo’n 80 procent van de smartphones wordt in Azië gefabriceerd. Zelfs bij Nokia ben je aan het verkeerde adres, want die fabrikant sloot vorig jaar een Duitse fabriek en wil ook de eigen productiefaciliteiten in Finland downsizen. Gaat het allemaal door, dan zul je voor een iPhone die je in het buitenland voor bijvoorbeeld 500 euro hebt gekocht nog eens €18,50 extra moeten betalen voor de GPS-functie. Had je gekozen voor een megapixel-mobieltje met geavanceerde camera, dan ben je zelfs €70 extra aan belasting kwijt.

Via: Pressetext.at

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 februari 2009, 17:36
Categorie Round-up

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.