EFF stelt voor om iPhone-jailbreak legaal te maken

De Electronic Frontier Foundation wil dat er een uitzondering voor de iPhone-jailbreak wordt gemaakt, zodat het uitvoeren van een jailbreak niet meer illegaal is volgens de huidige Amerikaanse copyright-wetgeving.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

eff-logoDe Electronic Frontier Foundation heeft de Amerikaanse Copyright Office verzocht om een uitzondering te maken op de copyrightwetgeving in de VS, om te zorgen dat het uitvoeren van een jailbreak voortaan legaal is in de VS. iPhone-ontwikkelaars hebben tot 2 februari 2009 de tijd om aan te geven dat ze het voorstel van de EFF steunen.

De copyright-wetgeving waar het hier met name om gaat, is de Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Daardoor is de juridische status van een jailbreak in de VS onduidelijk.

De EFF geeft in het voorstel aan dat de belangrijkste reden van Apple’s gesloten systeem is om te zorgen dat iPhone-bezitters alleen door Apple goedgekeurde applicaties kunnen installeren. Apple zou als argument kunnen gebruiken, dat jailbreaken een manier is om de DRM te omzeilen, waardoor het volgens de DMCA mogelijk niet is toegestaan. Maar volgens de EFF worden bij een jailbreak geen auteursrechten overtreden.

Er zou daarom specifiek voor het jailbreaken van iPhones een uitzondering moeten worden gemaakt, om te beginnen voor de eerste drie jaar.

Meer info: Electronic Frontier Foundation

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 januari 2009, 18:12
Categorie Jailbreak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.