EFF geeft kritiek op iPhone Developer License Agreement

De EFF heeft kritiek gegeven op de iPhone Developer License Agreement. Ze spreken van feodale toestanden.

eff updatesiPhone-ontwikkelaars moeten een licentie-overeenkomst ondertekenen voordat ze applicaties via de App Store mogen publiceren. We horen eigenlijk zelden wat er in die overeenkomst staat en je mag de tekt ook niet zomaar bespreken. Via de Freedom of Information Act heeft de Electronic Frontier Foundation (EFF) nu de hand weten te leggen op de tekst en voorziet deze van commentaar. Ze vinden dat er feodale toestanden in voorkomen, die Apple alleen maar kan opdringen omdat ze een monopolie hebben. Apple kan ontwikkelaars die zich er niet aan houden zonder problemen uitsluiten van de App Store.

Er staat bijvoorbeeld in de overeenkomst dat je bij gebruik van de iPhone SDK de gemaakte applicaties alleen via de App Store mag aanbieden en niet via alternatieve distributiemethoden (bijv. Cydia of Rock). Compatibiliteit met andere besturingssystemen is ook strikt geregeld. Het risico ligt daarbij steeds bij de ontwikkelaar: die heeft $99 betaald om aan het SDK-programma mee te doen en heeft zelf tijd geïnvesteerd om een applicatie te maken. Als hij tegen de regels handelt kan Apple hem eenzijdig uitsluiten. De meeste ontwikkelaars slikken de voorwaarden daarom maar, omdat protesteren geen zin heeft, meent de EFF. Apple’s maximale aansprakelijkheid is een som van maximaal 50 dollar (en dat is geen typfout, het is echt vijftig dollar):

liability

Dat er in het openbaar eigenlijk nooit over de iPhone Developer License Agreement wordt gesproken heeft te maken met het feit dat openbare stellingnames over de overeenkomst niet zijn toegestaan. In feite mag je er niet over discussiëren. De tekst zelf is trouwens niet geheim – je mag er als ontwikkelaar alleen niet over discussiëren.

Wie het allemaal zelf wil nalezen kan terecht op een ingescande versie van de iPhone Developer License Agreement bij de EFF (PDF). Loopt de EFF nu het risico dat hun eigen applicatie uit de App Store wordt gehaald omdat ze in het openbaar de inhoud hebben bekritiseerd? Die kans zit er niet in, want ze hebben hun vingers er zelf niet aan gebrand: de applicatie EFF Updates (€0,79) is door een andere partij gemaakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 maart 2010, 14:31
Categorie Apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.