Dreigen helpt: Apple hoeft geen hogere royalty’s te betalen

Het dreigement van Apple om de iTunes Store te sluiten heeft effect gehad: Apple hoeft geen hogere royalty's voor iTunes te betalen. Dat heeft de Copyright Royalty Board bepaald.

iPhone royaltyHet dreigement van Apple om de iTunes Store te sluiten heeft effect gehad: Apple hoeft geen hogere royalty’s voor iTunes te betalen. Dat heeft de Copyright Royalty Board bepaald, nadat de National Music Publishers Association had gevraagd om het tarief te verhogen van 9,1 naar 15 dollarcent. De NMPA vertegenwoordigt muziekuitgevers, zoals componisten en andere rechthebbenden op een muzieknummer.

Apple is dan ook wel een partij om rekening mee te houden: ze hebben 85 van de online muziekmarkt in handen. Het bedrijf voelde er niets voor om de verhoging uit eigen zak te betalen, aangezien maar een klein deel van de 99 dollarcent die je voor een nummer betaalt naar Apple gaat (70 dollarcent gaat naar de platenmaatschappij). Ook zag Apple er niets in om de psychologisch handige prijs van 99 dollarcent per nummer te verhogen. De Copyright Royalty Board moest dit jaar nieuwe tarieven voorstellen, omdat het tarievenbesluit uit 1997 was verlopen. Apple had daarbij voorgesteld om de royalty-vergoeding juist te verlagen: naar 4,8 dollarcent. Dit jaar werd er voor het eerst een tarief vastgesteld voor ringtones: 24 dollarcent per stuk.

Via: Ars Technica
Tipgever: Peer

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 oktober 2008, 12:12
Categorieën Diensten, Mac & macOS

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.