Bopaboo verkoopt ‘gebruikte’ mp3-bestanden voor 25 cent

Bopaboo is een nieuwe dienst, waarbij je zonder schuldgevoel je ongebruikte mp3-bestanden kunt verkopen. Maar hoe controleert
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

bopabooOf het downloaden van mp3-bestanden legaal is, is afhankelijk van het land waar je woont. Veel mensen snappen wel dat er ethisch iets niet helemaal in de haak is als je een terabyte aan muziek op zolder hebt staan, waar de uitvoerende artiesten geen cent aan hebben verdiend. In de VS, waar het downloaden van mp3’s illegaal is wordt daarom naar mazen in de wet gezocht om toch muziek te kunnen uitwisselen. Bopaboo denkt een slimme insteek te hebben bedacht: een dienst waarmee je legaal gekochte DRM-vrije muziek waar je niet meer naar luistert, aan anderen kunt verkopen.

Het idee zou geloofwaardig zijn als het om beveiligde muziek zou gaan, waarvan je op één of andere manier de eigenaar kunt wijzigen. Maar bij mp3-bestanden is dat niet het geval: die kun je niet aan een bepaald account koppelen, maar kun je onbeperkt uitwisselen. Niemand kan controleren of je na het verkopen van je mp3-bestanden nog steeds een kopie van het bestand zelf houdt. In de voorwaarden van Bopaboo staat overigens wel dat je het mp3-bestand na de ruil zult gaan wissen, maar Bopaboo vertrouwt daarbij op de eerlijkheid van de gebruiker dat ‘ie dat daadwerkelijk gaat doen. Bopaboo is zelfs van plan om de mp3-bestanden te scannen, om te zien of het om een legale kopie gaat, maar hoe ze dat gaan bepalen?

De tweedehands nummers kosten $0,25 per stuk. Da’s geen geld en voor mensen die inderdaad een terabyte aan goudeerlijk gedownloade mp3-bestanden op zolder hebben staan een mooie manier om wat geld bij te verdienen. De dienst is alleen beschikbaar voor inwoners van de VS.

Via: Generation mp3

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 december 2008, 14:23
Categorie Apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.