Apple wil virtuele simkaart patenteren

Apple wil een virtuele simkaart patenteren. Apple zou daarmee in staat zijn om een compactere iPhone te ontwerpen, waarbij je niet hoeft te wisselen van simkaart zodra je een extra abonnement of draadloze dienst wil aanschaffen.

iphone sim slotApple doet bij het US Patent & Trademark Office aan de lopende band aanvragen voor nieuwe vindingen. Soms gaat het om ontwikkelingen die we al lang kennen of die niet zo spannend zijn, maar er zitten ook wel eens bijzondere dingen tussen. Vandaag verscheen een aanvraag van Apple om de simkaart virtueel te maken. Het houdt in dat je draadloze diensten kunt aanschaffen en activeren, zonder dat je er een speciale simkaart voor nodig hebt.

Nu is het nog zo, dat je bij het overstappen naar een andere provider je simkaart fysiek moet wisselen. Maar er zitten nog meer voordelen aan. Volgens Apple is de beveiliging verbeterd (omdat je het kaartje niet zomaar kunt stelen) en het stelt Apple in staat om een nóg dunner apparaat te ontwerpen.

Door de simkaart virtueel te maken kun je bepaalde draadloze diensten aanschaffen. Je kunt bijvoorbeeld een dagkaartje voor 3G-toegang in je vakantieland aanschaffen zonder dat je naar de winkel moet voor een aparte simkaart. Die oplossing is al bedacht met de Universal SIM Card (USIM), maar wat Apple wil gaat nog een stap verder: de volgende generatie Virtual SIM Card, inclusief een NFC-router en beveiliging waarmee moeilijker gerommeld kan worden. Apple’s patent toont enkele schema’s van die vooral voor specialisten interessant zijn. Er wordt wel veel langer gesproken over een eigen simkaart van Apple. Recent doken nog geruchten op over een geïntegreerde simkaart in de iPhone 4S, maar die kwam er niet. De telecomoperators zijn erop tegen, omdat zij de controle over de simkaarten en de authenticatie voor een deel verliezen. France Telecom beweerde op een gegeven moment dat Apple er vanaf zou zien en zich aan had gesloten bij een alternatief vanuit de providers.

Meer info: USPTO.gov

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 november 2011, 16:45
Categorieën Apple, iDevices
Onderwerpen patenten, simkaart

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.