Apple-technologie verlengt automatisch levensduur iPhone

Apple heeft patent gekregen op hardware om de veroudering van interne hardware te monitoren en bij te sturen zodat een optimale levensduur bereikt kan worden.

batterij-iphone-5Apple kreeg eerder vandaag al een flink aantal van 25 patenten toegewezen, waaronder één voor de camerafuncties in iOS en een slimme verpakkingsmethode die een iPhone in de verpakking van data of elektriciteit kan voorzien. Maar het blijkt dat Apple nog een ander interessant patent heeft binnengesleept. Het gaat om een nieuw patent dat erop gericht is om van oudere apparaten de levensduur te kunnen verlengen. Apple beschrijft in het patent technologie om het verouderingsproces van hardware in een apparaat, zoals een iPhone, bij te houden en daarop te anticiperen. Dit zou moeten leiden tot betere performance en verbeterde levensduur van hardware in het apparaat, zoals de batterij.

Naarmate apparaten langer gebruikt worden, vindt een zekere mate van veroudering plaats. Een bekend voorbeeld is de batterijduur. Als de batterij vaker wordt opgeladen, neemt de levensduur af. Daarom gaat een oude batterij simpelweg niet meer zo lang mee als een nieuwe.

De verzamelde data kan vergeleken worden met de geadverteerde levensduur van een apparaat, maar ook met informatie die door andere apparaten is verzameld. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de afnemende functie van transistoren veroorzaakt door hitte of anderszins. Daarnaast speelt de manier van gebruik een rol. Iemand die veel games speelt vraagt meer van de grafische capaciteiten en de processorkracht dan een persoon die alleen websites bezoekt en simpele apps gebruikt. Ook kan informatie over de omgeving worden verzameld. Daarbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld locatie, temperatuur en ook beweging.

Op basis van deze gegevens kan bijvoorbeeld het voltage van de (grafische) processor automatisch worden bijgesteld. Om de werking van het apparaat te verbeteren, zou één of meerdere keren per jaar een update uitgebracht kunnen worden. Zo kan de firmware zo aangepast worden dat de prestaties van het apparaat op een niveau blijven zodat ook de levensduur overeenkomt met de verwachting van de gebruiker.

De vernieuwingen die Apple beschrijft zijn hardwarematig. Met je huidige iPhone en iPad kun je hier dan ook nog niet van profiteren. Apple zal de genoemde technologie in nieuwe iPhones en iPads moeten integreren. Al is het nog de vraag of dat ook gaat gebeuren. Uit de inzenddatum van het patent blijkt dat Apple al sinds 2011 met dergelijke technologie experimenteert.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 maart 2014, 21:30
Categorie Apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.