EpiWatch werkt nauw samen met de sensoren in de Apple Watch.

Apple kondigt ResearchKit-apps aan voor autisme, epilepsie en melanomen

Apple heeft drie nieuwe apps aangekondigd die gemaakt zijn met ResearchKit. Via deze apps kunnen mensen een steentje bijdragen aan onderzoeken over epilepsie, autisme en melanomen.

ResearchKitVandaag heeft Apple aangekondigd dat er nieuwe ResearchKit-studieapps ontwikkeld zijn die zich focussen op drie bekende aandoeningen. De app Autism & Beyond analyseert de emoties van kinderen om autisme eerder te kunnen constateren, terwijl de Apple Watch-app EpiWatch zich focust op het constateren van een epileptische aanval. Met Melanoma kun je de groei van een melanoom in de gaten houden. De studies worden gedaan door Duke University, Johns Hopkins en Oregon Health & Science University.

EpiWatch: Apple Watch tracht een epileptische aanval te constateren

EpiWatch op de iPhone gemaakt met ResearchKit.EpiWatch is ontwikkeld door Johns Hopkins en is de eerste ResearchKit-app voor de Apple Watch. Dit onderzoek test of de sensoren in de Apple Watch, zoals accelerometer en hartslagmeter, gebruikt kunnen worden om de komst en duur van een epileptische aanval te constateren. Zodra er een epileptische aanval plaatsvindt, kan er met een tik op het scherm een bericht gestuurd worden om een vriend of familielid te alarmeren. De app houdt alle aanvallen bij en checkt of er geen bijwerkingen van de medicatie ontstaan. Deelnemers kunnen hun conditie ook vergelijken met andere mensen die meedoen met de studie.

Autisme vroegtijdig constateren

In de app Autism & Beyond wordt gebruik gemaakt van de FaceTime-camera op de iPhone, waarmee onderzoekers proberen te achterhalen of kinderen op een jonge leeftijd aanleg hebben voor autisme. De iPhone toont in deze app video’s, waarna de camera de emoties van het kind waarneemt. Via algoritmes wordt dan gekeken of er afwijkingen ten opzichte van gebruikelijk gedrag zichtbaar zijn. Als mensen mee doen via het onderzoek in deze app, dragen ze hun steentje bij zodat autisme sneller geconstateerd kan worden.

EpiWatch werkt nauw samen met de sensoren in de Apple Watch.

Groei van een melanoom in de gaten houden

Tot slot onderzoekt de app Melanoma of de iPhone te gebruiken is om meer te leren over de groei en het risico van een melanoom. Met de app kunnen gebruikers de groei van een melanoom in de gaten houden door met de iPhone foto’s te maken. De deelnemers delen de resultaten met professionals, zodat zij alle gegevens kunnen vergelijken met andere deelnemers. Op basis hiervan kunnen de onderzoekers algoritmes ontwikkelen waarmee ze in toekomstige studies het potentiële risico van een melanoom sneller kunnen constateren. Vooral bij een melanoom is het van belang dat je er vroeg bij bent, zodat je geen verdere gezondheidsrisico’s loopt.

Apple heeft ResearchKit dit voorjaar beschikbaar gesteld, zodat onderzoekers veel makkelijker aan gegevens kunnen komen en het voor deelnemers veel eenvoudiger wordt om een bijdrage te leveren aan wetenschappelijk onderzoek op het gebied van gezondheid. De apps die gemaakt zijn met ResearchKit zijn op dit moment alleen in Amerika te downloaden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 oktober 2015, 15:45
Categorie Apps
Onderwerp researchkit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.