‘Apple overweegt eigen mobiel netwerk’

Apple overweegt mee te dingen naar een licentie op de 700 MHz frequentieband. Maar het operationele beheer en lage marges zullen het bedrijf geen goed doen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

UMTS mastAls we de twee anonieme bronnen van Business Week mogen geloven, overweegt Apple-baas Steve Jobs mee te bieden in de veiling van het 700 MHz mobiele netwerk. Tot nu toe wordt alleen over Google gesproken, maar Apple overweegt mee te doen, als partner van Google. De winnaar(s) krijgen het recht om het spectrum te exploiteren, dat nu nog voor analoge TV wordt gebruikt. Een mobiel netwerk van Apple? Het lijkt niet ondenkbaar.

Het nieuwe 700 MHz-netwerk heeft alle eigenschappen om er een succes van te maken als een mobiel breedbandnetwerk voor het grote publiek. Het biedt snellere internettoegang dan de huidige mobiele netwerken en het is zelfs sneller dan Wi-Fi. Signalen kunnen makkelijker in gebouwen doordringen en hebben minder last van slechte weersomstandigheden.

Volgens Business Week weet Apple nog niet zeker of ze willen meedoen. Daarbij gaat het niet om geld: Apple heeft 14 miljard dollar in kas, dus het bedrag van 4,6 miljoen dollar dat de Amerikaanse overheid als minimumprijs heeft vastgesteld, is voor Apple geen probleem. De prijs zou kunnen oplopen naar 9 miljoen dollar. Andere geïnteresseerde partijen zijn DirecTV en eBay, de eigenaar van Skype.

Het struikelblok is dus niet geld, maar de verantwoordelijkheid voor een gigantisch netwerk, met lage marges en felle concurrentie. Kopzorgen rond het operationele beheer zouden Apple kunnen afleiden van waar het eigenlijk om gaat: het ontwikkelen van mooie hardware.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 januari 2013, 17:06
Categorie Apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.