Apple kondigt iPad aan: 9,7 inch scherm en prijs vanaf 499 dollar

Apple heeft vandaag de iPad gelanceerd, een tablet met 9,7 inch scherm, die vanaf eind maart in de winkel ligt voor een prijs vanaf 499 dollar.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ipad gamesApple heeft vandaag de iPad gelanceerd, een Apple-tablet met een dikte van 1,2 cm en een gewicht van 680 gram. Opmerkelijk was, dat er tijdens het speciale evenement in San Francisco geen iPhone-nieuws werd aangekondigd. Er was zelfs geen sprake van een nieuwe iPhone OS. Alle aandacht kon daarom worden gericht op de iPad, een apparaat met een 1GHz A4-processor die Apple in eigen huis heeft ontwikkeld.

Er is keuze uit drie modellen met 16, 32 of 64GB Flash-geheugen. De batterij gaat maar liefst 10 uur mee en de iPad heeft een volledig multi-touchscherm.

Bestaande iPhone-applicaties kun je zonder problemen op de iPad installeren, waarbij je de keuze hebt uit twee weergavemogelijkheden: normale resolutie met een zwarte rand, of een resolutie waarbij het aantal pixels kunstmatig wordt verdubbeld. Apple demonstreerde toepassingen als muziek afspelen, games en websites lezen tijdens het speciale evenement op 27 januari 2010. De tablet ligt vanaf eind maart in de winkels. Er komt ook een 3G-versie die eind april verkrijgbaar is.

Een uitgebreider artikel vind je op onze nieuwe website over de iPad, iPad Planet: Apple iPad: alles wat je over de Apple-tablet zou willen weten.

ipad afbeelding

Apple denkt met de iPad een oplossing tussen smartphone en notebook gevonden te hebben. Tijdens de bijeenkomst in San Francisco demonstreerde Steve Jobs het lezen van webpagina’s op het scherm. Ook voor het bekijken van gedetailleerde kaarten op Google Maps en het bekijken van YouTube-filmpjes in HD-formaat blijkt de iPad erg geschikt. Apple hoopt dat externe ontwikkelaars hun applicaties aanpassen voor het grotere schermformaat van de iPad.

ipad toetsenbordDaarnaast ziet Apple nog andere mogelijkheden: de iPad als e-booklezer. Daarvoor wordt een nieuwe applicatie iBooks gelanceerd, die eruit ziet als een boekenplank. Een boek kost zo’n $14,99 en wordt geleverd in het gangbare ePub-formaat. Apple gaat iPad-versies van het kantoorpakket iWork verkopen voor $9,99 per onderdeel (Pages, Keynote en Numbers). Je kunt ermee tekstverwerken, spreadsheets maken en presentaties geven. Synchroniseren doe je op de gebruikelijke wijze via iTunes en voor de 3G-dataverbinding kunnen de Amerikanen een speciale bundel afsluiten ($14,95 of $29,95 per maand). De 3G-versie van de iPad zal simlockvrij worden geleverd, geschikt voor elke mobiele operator die micro-simkaarten uitbrengt. Internationaal zullen rond juni/juli alle details over de samenwerking met operators bekend zijn.

Als extra accessoires kun je een toetsenbordje, dock en hoes aanschaffen.

Specificaties van de iPad

Hieronder zie je alle specificaties van de iPad op een rijtje:

  • Prijs: vanaf 499 dollar (16GB kost $499, 32GB kost $599 en 64GB kost $699 – voor 3G-modellen betaal je $130 extra)
  • Dikte: 0,5 inch (1,27 cm)
  • Gewicht: 1,5 pounds (680 gram)
  • Scherm: 9,7 inch IPS multi-touch (IPS staat voor In-Plane Switching)
  • Processor: 1GHz A4-chip (van Apple zelf)
  • Geheugen: keuze uit 16, 32 of 64GB Flash
  • Draadloze functies: Bluetooth 2.1 met EDR, Wi-Fi inclusief 802.11n
  • Telefoonfuncties: 3G-verbinding (niet op alle modellen beschikbaar)
  • Batterijduur: 10 uur bij continu gebruik, 1 maand standby
  • Extra’s: accelerometer, kompas, speaker, microfoon, dock connector

ipad apple

Hieronder de aankondiging op het evenement:

En een filmpje waarin ontwerper Jonathan Ive aan het woord komt:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 april 2010, 15:10
Categorieën Apple, Round-up

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.