Apple haalt koopjesapp AppGratis uit App Store

Apple heeft de app AppGratis uit de App Store gehaald. Het is onduidelijk waarom: omdat de ontwikkelaar foute API's had gebruikt of omdat koopjesapps niet zijn toegestaan.

appgratis icoonOp iPhoneclub vind je elke zondagavond een lijst met de interessantste tijdelijk gratis apps. Maar er zijn ook apps die dergelijke lijsten maken, zoals AppGratis. Apple heeft de iPhone- en iPad-apps van AppGratis echter uit de App Store gehaald. Waarom, is nog onduidelijk. De makers van AppGratis hebben nog geen opheldering van zaken gegeven. TechCrunch vermoedt dat er meer aan de hand is dan een technisch probleem, bijvoorbeeld het gebruik van een niet-toegestande API. Ze suggereren dat het verdwijnen van de AppGratis-app mogelijk te maken heeft met Apple’s ontwikkelaarsrichtlijn 2.25, die apps verbiedt die uitsluitend zijn bedoeld om andere apps te promoten. De achterliggende reden is dat verwarring zou kunnen ontstaan met de App Store.

Apple wil niet teveel overlap met functionaliteit die ze zelf aanbieden. Toen richtlijn 2.25 werd ingevoerd, reageerde AppGratis CEO Simon Dawlat dat Apple het waarschijnlijk vooral gemunt zou hebben op naäpers van lage kwaliteit. Hij verwachtte niet dat AppGratis in de problemen zou komen. Toch werden kwalitatief betere apps zoals AppShopper weggehaald uit de App Store, waarbij als reden richtlijn 2.25 werd gegeven. AppShopper is onderdeel van MacRumors, een bekende geruchtensite over Apple. Nu de AppGratis-apps zijn weggehaald uit de App Store staat Dawlat niet te popelen om te reageren, waardoor de exacte reden voorlopig onduidelijk is.

appgratis ipad

AppGratis maakte (betaalde) afspraken met ontwikkelaars om hun apps een dag lang gratis aan te bieden. Daarnaast maakten ze een opsomming van overige afgeprijsde apps. Het ging weliswaar om een koopjesapp, maar de makers van de app legden de nadruk op een andere functie: het ontdekken van apps. Dat blijkt goed te werken: de appmakers beweren 10 miljoen gebruikers te hebben en beloven deelnemende ontwikkelaars dat ze honderdduizenden extra downloads kunnen regelen als een ontwikkelaar met ze in zee gaat en een app tijdelijk gratis aanbiedt. De app Edge Extended leverde zelfs 1 miljoen downloads op, toen de app gratis werd.

Blijkbaar heb je voor het maken van lijstjes met afgeprijsde apps nogal wat personeel en nogal wat geld nodig, want AppGratis heeft 40 mensen in dienst en kreeg in januari nog een kapitaalinjectie van 13,5 miljoen dollar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 april 2013, 22:31
Categorie Achtergrond
Onderwerp appgratis

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.