Apple dwingt importverbod Samsung Galaxy Tab 10.1 in Europa af

Apple heeft een importverbod van de Samsung Galaxy Tab 10.1 voor elkaar gekregen. Het verbod geldt in Europese landen behalve Nederland en werd uitgesproken door een Duitse rechter.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Samsung-Galaxy-Tab-101Apple is erin geslaagd om een Europees verkoopverbod af te dwingen voor de Samsung Galaxy Tab 10.1. Deze 10-inch tablet zou vanaf deze maand in Europa te koop zijn, maar Apple heeft via een Duitse rechter een stokje ervoor kunnen steken. Het verbod geldt voor de gehele Europese Unie, met uitzondering van Nederland. Waarom Apple een uitzondering vormt is vooralsnog niet duidelijk. Wel werd eerder vandaag bekend dat Samsung juist in Nederland een rechtszaak gaat aanspannen tegen Apple.

Het grote Duitse persbureau dpa ontdekte dat het Landsgericht Düsseldorf het importverbod heeft uitgesproken. Er dreigt een boete van 250.000 euro of een gevangenisstraf van 2 jaar als Samsung zich niet aan het verbod houdt. De rechtszaak was gericht tegen de Duitse vestiging Samsung Electronics GmbH in Schwalbach en het moederbedrijf in Zuid-Korea. Samsung heeft morgen een prelaunch-evenement voor de Samsung Galaxy Tab 10.1 in Nederland gepland. Belangrijk is dat de zaak draait om naäpen van design, het gaat in deze specifieke zaak niet om hardware- of softwarepatenten.

De problemen tussen beide bedrijven hebben nog steeds dezelfde oorsprong: Apple verwijt Samsung dat ze producten slaafs kopiëren en het intellectueel eigendom van Apple niet respecteren. Samsung beweert omgekeerd dat Apple patenten heeft overtreden. In de VS loopt intussen ook nog een zaak bij de International Trade Commission (ITC) tussen Samsung en Apple. Dit onderzoek heeft betrekking op smartphones en tablets. Bij de rechtszaak in Düsseldorf gaat het alleen om tablets: de iPad en de Galaxy Tab 10.1. In Australië heeft Apple al eerder een verkoopverbod voor de Galaxy Tab voor elkaar gekregen.

Kort geding in Nederland op 10 en 11 augustus

Morgen en overmorgen om 10:00 uur dienen twee kortgedingzaken bij de rechtbank in Den Haag, waarin Apple een importverbod eist op de Galaxy Tab en de Galaxy-smartphones van Samsung. Deze twee kortgedingzaken zijn vergelijkbaar met de situatie in Australië.

Dat Nederland niet voorkomt in het Europese verkoopverbod heeft te maken met twee factoren. Ten eerste loopt er in Nederland al een aparte rechtszaak tussen Apple en Samsung, zoals eerder gemeld. Ook zijn er verschillen tussen de concurrentiewetgeving in Duitsland en Nederland. Vandaar dat Apple aparte rechtszaken in beide landen heeft aangespannen. In Nederland gaat het om kopiëren van design, in Duitsland om het kopiëren van design én oneerlijke concurrentie door het uitbrengen van een iPad-imitatie.

Wel is het nog steeds opvallend dat een relatief lage Duitse rechtbank uitspraken kan doen die voor de hele EU gelden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 augustus 2011, 20:07
Categorie Apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.