In de App Store heeft elke app een leeftijdsclassificatie, die aangeeft voor welke doelgroep de app geschikt is. Apple heeft laten weten dat de classificaties op de schop gaan. De bestaande 4+, 9+, 12+ en 17+ indelingen worden aangepast en krijgen er nieuwe categorieën bij, zodat ontwikkelaars en ouders meer duidelijkheid hebben over de geschiktheid van apps.
Nieuwe leeftijdslabels in de App Store
Tot nu toe gebruikte Apple vier leeftijdscategorieën: 4+, 9+, 12+ en 17+. Die indeling was jarenlang ongewijzigd, maar Apple zag behoefte aan meer nuance. Daarom worden nu nieuwe labels toegevoegd: 13+, 16+ en 18+. De categorieën 12+ en 17+ verdwijnen daarmee volledig.
Dat heeft gevolgen voor bestaande apps en games. Alles wat eerder 12+ of 17+ was, krijgt straks een nieuw label. Zo verschuift een game als Resident Evil Village van 17+ naar 18+. Voor ouders betekent dit dat een titel die eerder nog speelbaar was via Schermtijd-instellingen, na de update naar iOS 26 mogelijk geblokkeerd wordt.

- 4+: Geschikt voor alle leeftijden
- 9+: Mogelijk niet geschikt voor 8 jaar en jonger vanwege af en toe gebruik van grove humor, angst, geweld en naakt
- 13+: Mogelijk niet geschikt voor 12 jaar en jonger vanwege frequent gebruik van grove humor, angst, of geweld (fantasie) of af en toe gebruik van realistisch geweld, verwijzingen naar alcohol, drugs, seks en naakt
- 16+: Mogelijk niet geschikt voor 15 jaar en jonger vanwege onbeperkte internettoegang, frequente medische informatie, frequent gebruik van volwassen thema’s
- 18+: Mogelijk niet geschikt voor 17 jaar en jonger vanwege frequent gebruik van alcohol, tabak, drugs, seks, naakt, realistisch geweld of gokken
- Unrated: Apps zonder beoordeling zijn alleen beschikbaar via alternatieve app stores
Waarom deze verandering?
Apple wil met deze stap beter aansluiten bij internationale standaarden en verwachtingen van ouders. Door meer categorieën in te voeren, krijgen ontwikkelaars meer flexibiliteit en kunnen ouders beter beoordelen of een app geschikt is voor hun kinderen.
Volgens Apple worden de leeftijdslabels automatisch aangepast, maar ontwikkelaars moeten wel controleren of hun apps in de juiste categorie vallen. Dit kan gevolgen hebben voor apps die tot nu toe in de 17+-groep vielen, want die wordt vervangen door 18+. Als ontwikkelaars dit niet op tijd doen, kunnen hun app-updates worden tegengehouden.
Wanneer zie je meer?
Als je al op iOS 26 zit, kun je de nieuwe leeftijden nu al in de App Store zien. Voor de meeste gebruikers wordt de verandering echter pas zichtbaar in het najaar, zodra iOS 26 officieel beschikbaar komt. Wil je zelf al ervaren hoe iOS 26 is? Dan kan je nu al meedoen aan de publieke beta.
Meer over iOS 26
iOS 26 is de grote nieuwe iPhone-update van 2025. In iOS 26 vind je talloze nieuwe functies en er is een gloednieuw design, genaamd Liquid Glass. Alle standaardapps zijn opnieuw ontworpen, maar er zijn ook veel nieuwe functies in apps als Berichten, Safari, Muziek en Foto’s. CarPlay krijgt ook een nieuw ontwerp en functies als widgets. De geschikte toestellen van iOS 26 zijn de iPhone 11-serie en nieuwer. De beta van iOS 26 is beschikbaar, maar de release van iOS 26 is pas in september.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- 'Apple komt met een volledig nieuwe professionele camera-app voor iPhone 17 Pro' (28-07)
- WhatsApp werkt aan berichtherinneringen: zo vergeet jij nooit meer te reageren (24-07)
- Privé of werk? Chrome laat je sneller schakelen tussen accounts op iPhone (22-07)
- NLZIET voegt vierde streamingdienst toe, zonder extra kosten (21-07)
- ChatGPT krijgt agent-functie: AI-assistent voert nu taken zelfstandig uit (maar hier nog niet) (18-07)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden