Analisten Citigroup beboet voor 30 miljoen dollar wegens lekken iPhone-rapport

Analistenbureau Citigroup moet een boete van 30 miljoen dollar betalen, omdat ze een rapport over de iPhone vroegtijdig uitlekten.

Apple aandelenAnalistenbureau Citigroup heeft een boete van 30 miljoen dollar gekregen, omdat het bedrijf onderzoeksdata over de iPhone had gelekt naar een aantal cliënten. Het rapport beweerde dat Apple minder iPhones had geproduceerd dan aanvankelijk gepland. Citibank-klanten SAC, T. Rowe Price, Citadel en GLG Partners kregen het iPhone-onderzoek vroegtijdig onder ogen, waarna ze een deel van hun aandelen verkochten. Ze konden daardoor met voorkennis handelen ten opzichte van andere investeerders, die het rapport pas later te zien kregen. Het Apple-aandel was met 5,2 procent gezakt op 14 december, de dag waarop het rapport openbaar werd gemaakt.

Amerikaanse investeerders moeten dezelfde kansen hebben en moeten daarom ook even goed worden geïnformeerd op hetzelfde moment. Door SAC, T. Rowe Rice, Citadel en GLG Partners vroegtijdig te informeren ontstond er een oneerlijk voordeel. De onderzoeksinformatie was afkomstig van analist Kevin Chang, die inmiddels is ontslagen door Citigroup.

Dit soort praktijken zijn niet nieuw bij Citigroup. Afgelopen jaar moest het bedrijf volgens AllThingsD een boete van 2 miljoen dollar betalen, omdat er vertrouwelijke informatie over Facebook’s beursgang vroegtijdig openbaar werd gemaakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 oktober 2013, 10:15
Categorie Apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.