Aantal streepjes is geen goede meetlat voor telefoonsignaal

Het aantal streepjes in het display van je mobiele telefoon is niet altijd een betrouwbare maat voor de signaalsterkte. Er spelen meerdere factoren mee.

signalIn de VS heeft operator AT&T de slogan ‘More bars in more places’ geïntroduceerd. Maar is het aantal streepjes wel een betrouwbare maat voor de sterkte van het telefoonsignaal? Ars Technica publiceerde een artikel dat in de paar dagen dat het online staat niet minder actueel is geworden. In het artikel wordt uitgelegd dat er meerdere variabelen zijn die bepalen hoeveel streepjes in het display verschijnen. Die variabelen kunnen verschillen tussen operators, fabrikanten en zelfs tussen apparaten van dezelfde fabrikant. Er bestaat een verband tussen streepjes en signaal, maar die is niet zo lineair als het zich doet voorkomen.

Door de iPhone 3G is de discussie over aantal streepjes weer opgelaaid. De signaalsterkte wordt gemeten in dBm: bij een gsm-mast is dit ongeveer +43dBm en het neemt bij toenemende afstand steeds verder af. Telkens wanneer de afstand verdubbeld wordt het signaal met een factor vier verlaagd. Maar in werkelijkheid is de vermindering van het signaal veel sterker, omdat er gebouwen, muren en andere obstakels tussen jou en de zendmast zitten – en omdat de werkelijke afstand nog wat groter is dan hemelsbreed gemeten. De meeste zendmasten staan bovenop het dak of op een hoge paal, terwijl de gebruiker op de grond staat. Het signaal kan ook worden gereflecteerd. Kortom: er komt heel wat meer bij kijken. Het uitgebreide artikel op Ars Technica legt het allemaal duidelijk uit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 oktober 2008, 11:30
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.