ipod-touch-lineup-2015

Review iPod touch 5e generatie

Kleurrijke mediaspeler is aan de prijs

Review van de iPod touch 5e generatie (2012). Getest op prestaties, mogelijkheden en vernieuwingen, inclusief kooptips.

iPod touch review Prijs (vanaf €214,-)

iPod touch 5e generatie review (2012)

ipod touch onderkant

Deze iPod touch review vertelt je alles over de vijfde generatie iPod touch: nieuwe functies, mogelijkheden en prestaties. Ook krijg je antwoord op de vraag: moet ik een iPod touch kopen, of is een iPhone of iPad toch een betere oplossing?
De iPod touch 5G (2012) is sinds oktober 2012 verkrijgbaar in de kleuren grijs, geel, roze, lichtblauw, rood en antracietgrijs. Wij hebben de roze 64GB iPod touch 5G getest.

Introductie

De iPod touch is bij de vijfde generatie totaal vernieuwd. De iPod touch 5G ziet er anders uit, heeft een veel groter scherm en is verkrijgbaar in meerdere kleuren. Maar de functionaliteit bleef nog steeds hetzelfde: de iPod touch is een erg luxe mp3-speler en tegelijk een goedkopere variant op de iPhone. Makkelijker cadeau te geven omdat je geen abonnement hoeft af te sluiten en je kunt er niet mee bellen, waardoor dit model geschikter is voor kinderen. Technisch gezien is de iPod touch verbeterd: er zit een veel groter 4-inch retinascherm en een veel snellere A5-chip in. Er is ondersteuning voor Siri en AirPlay, de camera’s zijn veel beter en de iPod touch is voorzien van Bluetooth 4.0. Op veel punten zien we verbeteringen en het ziet er door de kleurtjes ook nog vrolijker uit.

Concurrentie heeft de iPod touch eigenlijk niet, of het moet zijn van Apple’s andere producten. De iPad mini is bijvoorbeeld maar 4 euro duurder en heeft een veel hogere nieuwigheidswaarde. Maak je graag indruk op feestjes, dan kun je de komende weken beter aan komen zetten met een iPad mini dan met een iPod touch. Iedereen wil de iPad mini even vasthouden, om te kijken of hij echt zo licht en klein is. De iPod touch is een apparaat dat handig is, maar waar de meeste mensen hun schouders voor ophalen. Dat komt ook, omdat Apple met de iPod touch eigenlijk geen grote experimenten aandurft. De iPod touch loopt altijd één stap achter op de iPhone en ook deze keer zitten er weer geen unieke functies in, die je alleen bij de iPod touch aantreft. Nou ja, behalve eentje dan: het nieuwe polsbandje.

ipod touch 5G met polsbandje

Design iPod touch 5G

De iPod touch 5G ziet er totaal anders uit dan z’n voorgangers, die een glimmende zilverkleurige achterkant hadden. De nieuwe iPod touch is veel lichter en platter en heeft niet de schuin weglopende hoekpunten van de eerdere modellen. De iPod touch 5G heeft een groter scherm, maar is lichter van gewicht. Dat heeft ongetwijfeld ook te maken met de aluminium achterkant, dat veel minder gevoelig is voor vingerafdrukken en vlekken dan de glimmende achterkant van eerdere modellen. Bijna alle uitvoeringen van de iPod touch hebben een wit frontje; alleen de antracietgrijze versie heeft een zwarte rand.

Aan de achterkant steekt alleen de flinke metalen ring rondom de cameralens iets uit. De iPod touch 5G is minder afgerond, maar voelt door het gebruikte materiaal vriendelijker aan dan de eerdere iPods, die door het gebruik van staal wat ‘kouder’ in de hand aanvoelden. De matte afwerking valt bij mij meer in de smaak. Het metaal vormt één stuk, alles sluit met enorme precisie op elkaar aan. Je hebt iets van kwaliteit in handen.

De volumeknoppen zijn van hetzelfde materiaal gemaakt en passen precies. Aan de achterkant vind je de camera en flitser en een microfoon. Ook is er een zwart vlakje zichtbaar voor de draadloze functies. Bovenop is alleen de sluimerknop aanwezig en onderop vind je de speaker, Lightning-connector en oortelefoonaansluiting. Subtiel detail: als het frontje van jouw iPod touch wit is, is de binnenkant van de oortelefoonaansluiting ook wit. Hetzelfde geldt voor zwart.

Eén opvallend onderdeel hebben we nog niet genoemd: het glimmende ronde knopje aan de achterkant van de iPod touch. Dit is een drukknop waarmee je het polsbandje kunt vastmaken.

ipod touch 5g doosje

Verpakking iPod touch 5G

De iPod touch wordt geleverd in een plastic doosje, dat iets groter is geworden. Binnenin vind je de gebruikelijke zaken: een snelstartgids, Lightning-kabel en oordopjes. Nieuw toegevoegd is het polsbandje, dat van een soort polyurethaan is gemaakt (vergelijkbaar met de Smart Covers voor de iPad). Deze heb ik na het uitpakken alleen gebruikt om te demonstreren dat je de iPod touch wild kunt rondslingeren (inderdaad, zonder dat de iPod door de kamer vliegt). Maar in de praktijk gebruik ik het polsbandje niet. Het kan handig zijn voor mensen die snel spullen uit handen laten glippen.

ipod touch 5g polsbandje

De meegeleverde EarPods wijken af van de EarPods die je bij de iPhone 5 krijgt. Er zitten geen knopjes en microfoon op, zodat je er niet mee kunt bellen. Bij de iPod touch krijg je bovendien geen opbergdoosje, maar een wegwerpdoosje dat van biologisch afbreekbaar karton is gemaakt. De kwaliteit van de oordopjes is goed, zolang je ze niet vergelijkt met Shure-oordopjes van 300 euro.

Hardware in de iPod touch 5G

Op het eerste gezicht zie je meteen dat de iPod touch op alle punten is vernieuwd. Maar intern is er ook genoeg veranderd. Het binnenwerk is compleet nieuw, met een andere snellere processor en meer RAM. We gebruikten de app Geekbench om de prestaties te meten en te vergelijken met de resultaten van andere testers.

Processor iPod touch 5G

Dat de iPod touch niet zo best zou scoren in de Geekbench-test hadden we al kunnen voorspellen. Nog voordat de iPod touch in de winkel lag doken al de eerste testscores op en die waren wat aan de lage kant. De iPod touch scoorde een magere 619 punten, terwijl de iPhone 5 maar liefst 1572 punten scoort (hoger is beter). Het betekende dat de iPod touch qua prestaties op het niveau zit van de iPhone 4S en de eerste generatie iPad. Dat is ook niet zo vreemd, want wat de processor en andere componenten betreft heeft Apple gebruik gemaakt van techniek uit de iPhone 4S. De A4-processor uit de vorige iPod touch werd vervangen door een A5-processor, dezelfde die ook in de iPhone 4S zat. De hoeveelheid RAM ging omhoog naar 512MB. Het leverde bij ons een score op van 625 punten, wat niet veel afwijkt van de gemiddelde score van 620 die door anderen is gemeten.

Interessant is trouwens dat we deze score hebben gemeten op een iPod touch 5G waarop we 807 apps hadden geïnstalleerd en die we vijf dagen lang intensief hadden gebruikt, om maar aan te geven dat je ook bij zwaar gebruik dezelfde prestaties haalt.

geekbench-ipod-touch-5g-2   geekbench-ipod-touch-5g-1

Verbeterde Wi-Fi en Bluetooth op iPod touch 5G

Wi-Fi en Bluetooth zijn langzamerhand opties geworden die je standaard op elk mobiel apparaat verwacht. Daarmee is de kous wel af, toch? Fout! Apple heeft in de iPod touch 5G twee verbeteringen doorgevoerd, waarbij we de aandacht vooral op Wi-Fi zullen richten. Vanaf nu kun je ook op de 5GHz 801.11n-frequentie internetten en dat is relevant voor de iPod touch omdat Wi-Fi daarvoor de levensader naar de buitenwereld is. Het maakt een groot verschil, zoals onderstaande screenshots laten zien. Ik heb de metingen een aantal keren herhaald en gemiddeld kan ik tweemaal zo snel internetten, dankzij de ondersteuning van 5GHz Wi-Fi. Je draadloze netwerk thuis moet het natuurlijk wel aankunnen.

ipod-touch-5g-wifi-normaal   ipod-touch-5g-wifi-5ghz

De iPod touch 5G ondersteunt ook Bluetooth 4.0. Ook dat is een grote verbetering, al zal je er niet meteen iets aan hebben. Er zijn namelijk nog maar weinig Bluetooth 4.0-accessoires verkrijgbaar. Bluetooth 4.0 heeft als voordeel dat het veel energiezuiniger is dan andere apparaten. Je zou dus een Bluetooth-fietssensor, -sportarmband, -horloge of ander accessoire kunnen aanschaffen die een halfjaar meegaat op één batterijlading. Dat de iPod touch 5G het ondersteunt is eigenlijk niet zo vreemd, want de iPhone 4S was de eerste telefoon die Bluetooth 4.0 ondersteunde (en zoals we al aangaven is deze iPod touch grotendeels gebaseerd op componenten uit de iPhone 4S). Accessoires met Bluetooth 4.0 krijgen tegenwoordig het stickertje ‘Bluetooth Smart Ready’, een marketingterm om het makkelijker herkenbaar (of juist verwarrender?) te maken voor consumenten. In ieder geval kunnen we vanaf 2013 veel meer accessoires verwachten die Bluetooth 4.0 ondersteunen.

Nog een ander punt dat we wilden meten: de doorvoersnelheid van de Lightning-kabel. Als je de iPod touch aansluit op de computer en audio- of videobestanden via iTunes overzet naar de iPod touch, haal je bij de iPod touch 5G een snelheid van 10GB in ca. 5 minuten. Je kunt de iPod touch natuurlijk ook draadloos synchroniseren met iTunes, waardoor de snelheid van je draadloze netwerk doorslaggevend wordt. Bij het synchroniseren van de vierde generatie iPod met een 30-pins connectorkabel merkten we eigenlijk nauwelijks verschil.

ipod touch 5g bovenkant

Batterijduur iPod touch 5G

Een review is niet compleet zonder een batterijtest, al zal de iPod touch vooral in en om het huis worden gebruikt zodat je meestal wel in de gelegenheid bent om op te laden. De capaciteit van de interne batterij is verhoogd van 930 mAh naar 1030 mAh en daarbij is het gelukt om de iPod zelfs nog iets dunner te maken. De gebruiksduur is iets langer geworden: voorheen beloofde Apple 7 uur bij het continu afspelen van video, nu is dat 8 uur geworden. Het blijkt in de praktijk te kloppen: bijna 9 uur konden we continu videokijken, dus ook tijdens lange vluchten heb je iets aan deze iPod touch. We hadden daarbij de helderheid van het scherm op gemiddeld ingesteld. Het afspelen van audio kostte iets meer tijd: Apple belooft 40 uur continu audio afspelen op 50% volume. We zetten een flinke afspeellijst op de iPod en keken hoe ver de nummers waren afgespeeld op het moment dat de batterij er de brui aan gaf. We kwamen tot 43 uur, iets beter dan Apple beloofde.

ipod touch 5g knoppen

Audio op de iPod touch 5G

Hoe zit het met de audio? De iPod touch is tenslotte in de eerste plaats een mp3-speler waar je ook nog apps op kunt installeren. De headset-aansluiting zat bij de iPod touch al aan de onderkant, dus voor ervaren iPod-touch gebruikers betekent het geen verandering. Wel is de dock-aansluiting aan de onderkant veel kleiner geworden. De speaker bevindt zich achter een vijftal gaatjes aan de onderkant. Het geluidsvolume van de speaker is mede afhankelijk van de luidheid waarmee een muzieknummer is opgenomen. Vandaar dat we een sample uit de iTunes Store hebben gebruikt, in combinatie met de app Decibel. De ’teringherrie’ van het nummer ‘Here we go’ van Swedish House Mafia leverde een maximale uitslag op van 95 decibel. Maar echt mooi klinkt het niet, er zit in de iPod touch maar een kleine speaker. Om echt lekker naar muziek te kunnen luisteren zul je oordopjes moeten aansluiten. Voor apps en games met achtergrondgeluid is de speaker prima te gebruiken.

Software op de iPod touch 5G

De iPod touch 5G wordt geleverd met iOS 6 en dat betekent: Siri-spraakondersteuning met dicteerfunctie, Apple Kaarten-app, FaceTime en een aantal standaardapps. De rest kun je zelf installeren vanuit de App Store.

iOS 6 op iPod touch 5G

De iPod touch 5G werkt op iOS 6 en dat betekent dat eigenlijk alle apps uit de App Store te downloaden zijn. Wel is het zo dat deze nieuwe iPod touch is voorzien van een 4-inch scherm, waar nog niet alle apps voor zijn geoptimaliseerd. Het betekent dat je bij sommige apps een zwart balkje aan boven- en onderkant krijgt. Maar dat is niet storend, al valt het bij het witte frontje van de meeste iPod touch-varianten meer op dan bij de modellen met zwart frontje. We zien dagelijks tientallen updates van apps langskomen die al zijn aangepast voor het grotere scherm, dus dat is geen reden om erover in te zitten.

Het grotere scherm maakt de iPod touch 5G ook meer geschikt voor games. We merkten dat geheugenintensieve 3D-games geen moeite hadden om op de iPod touch tot hun recht te komen. Wel is er ander punt: grote gamestudio’s zullen wel de moeite nemen om hun games te optimaliseren voor de A6-processor van de iPhone 5, maar veel minder moeite doen om te zorgen dat ze ook op de A5-processor in de iPod touch 5G en iPhone 4S tot hun recht komen.

ipod touch 5g achterkant

Siri op iPod touch 5G

Siri! De spraakassistent die meteen begrijpt wat je bedoelt en informatie binnen een paar seconden aanlevert. Op dit punt is eigenlijk weinig nieuws te melden. De nieuwe iPod touch ondersteunt Siri en presteert daarbij vergelijkbaar met de iPhone 4S en iPhone 5. Geen Siri aanwezig? Dat komt omdat je het handmatig moet inschakelen via Instellingen > Algemeen > Siri. Je kunt gewoon de Nederlandse voetbaluitslagen opvragen, maar hou er rekening mee dat Siri nog alleen in het Engels communiceert en maar beperkt lokale informatie in het Nederlands heeft. Een pizzarestaurant in Amsterdam vinden gaat prima, maar voor een pannenkoekenrestaurant in Diever kun je beter even zelf in Google kijken. Met de iPod touch is het ook mogelijk om teksten te dicteren, maar alleen in het Engels. De microfoon in de iPod touch is echter niet van wereldkwaliteit, dus je kunt het beste een headset met betere microfoon aansluiten. In de iPod touch is niet de ruisonderdrukkingstechnologie aanwezig die je wel in de iPhone 5 vindt.

siri-ipod-touch-1   siri-ipod-touch-2

Kaarten op iPod touch 5G

Er is veel gezegd over de Kaarten-app van Apple. Het zou onbruikbaar zijn en veel fouten bevatten. Die fouten zie je eigenlijk alleen als je ernaar gaat zoeken. In de praktijk is de Apple Maps-applicatie goed te gebruiken. Het scherm van de iPod touch is ook wat groter, zodat je bij de 3D-weergave meer in beeld hebt. Omdat er in de iPod touch geen GPS-aanwezig is, kun je er niet mee navigeren zoals bij de iPhones. Installeren van navigatiesoftware zoals die van TomTom en Navigon heeft alleen zin als je een speciale autohouder met ingebouwde GPS-chip ervoor aanschaft. De kaarten-app kan je vertellen waar je bent en in welke richting je moet lopen, maar gesproken navigatie is er niet bij.

En de fraaie plaatjes van de steden die al in 3D zijn omgezet, kom je natuurlijk niet overal tegen. Onderstaande 3D-weergave is realistischer:

dam-amsterdam-apple-maps

Camera van iPod touch 5G

De iPod touch 5G heeft twee camera’s: aan de voor- en achterkant. Bij de vierde generatie iPod touch was de camera nog niet echt goed bruikbaar. Hij leverde foto’s van belabberde kwaliteit. In de iPhone 4S zat voor het eerst een betere kwaliteit iSight-camera en dat is ook bij de iPod touch 5G het geval. De kwaliteit is zo goed, dat je je compactcamera voortaan wel thuis kunt laten. Overweeg je een makkelijke camera aan te schaffen, dan kun je eigenlijk net zo goed naar de iPod touch kijken. Die is platter dan de meeste compactcamera’s en levert foto’s die goed genoeg zijn voor het gewone gebruik: snelle snapshots die je op Facebook deelt met vrienden.

plant ipod touch 5g

De camera blinkt vooral uit in situaties met goede belichting. Hieronder zie je een aantal foto’s die gemaakt zijn bij verschillende lichtomstandigheden. De flitser maakt foto’s die in het schemerdonker zijn gemaakt erg lelijk. Buitenshuis zien de foto’s er het beste uit.

Click here to display content from Flickr.
Learn more in Flickr’s privacy policy.

De iPod touch 5G heeft een maximale ISO-waarde van 640 en is dus niet te vergelijken met de iPhone 5 die een maximale ISO-waarde van 3200 heeft. Bij slechte lichtomstandigheden zie je bijna geen kleur meer. Flitsen levert een onbruikbare foto op. Video’s maak je op de iPod touch 5G in een maximale resolutie van 1920 x 1080 (1080p Full HD). Ook daarbij presteert de iPod touch 5G wat minder goed bij matige lichtinval. Wel is het zo, dat dit de eerste iPod touch met flitser is… al heb je er niet zoveel aan. Maar ondanks alle tekortkomingen is de camera al met al een flinke sprong verbeterd ten opzichte van de vierde generatie iPod touch.

FaceTime-camera van iPod touch 5G

De FaceTime-camera van de iPod touch 5G is er flink op vooruit gegaan. Je kunt er foto’s in een resolutie van 1280 x 960 pixels mee maken (1,2 megapixels). Niet echt geschikt voor foto’s die je online wilt publiceren, maar goed genoeg voor FaceTime. Bij het filmen is er trouwens sprake van een resolutie 1280 x 720 (720p). Dankzij de betere lichtgevoeligheid is je gezicht iets beter zichtbaar.

Op de iPod touch 5G zit trouwens ook de Panorama-modus, die al bij de iPhone 5 was ingevoerd. Daarmee kun je panoramafoto’s tot 25 megapixel maken, die 10800 pixels breed en 2300 pixels hoog zijn. Je doet dit door de camera langs een lijn te bewegen.

Tot slot

De iPod hoort niet meer bij de belangrijkste producten van Apple. Alle aandacht gaat naar de groeimarkten iPhone en iPad. Dat was de afgelopen jaren te merken want de tweede, derde en vierde generatie iPod touch zien er vrijwel hetzelfde uit. Met de komst van de vijfde generatie iPod touch heeft Apple eindelijk weer wat moeite gestoken in het compleet vernieuwen van de mediaspeler. We beginnen met de sterke en zwakke punten en eindigen met een algemene conclusie.

ipod touch 5g camera

Pluspunten iPod touch 5G

De belangrijkste pluspunten van de iPod touch:

 • Compleet nieuw design, Apple heeft eindelijk weer wat ontwikkeltijd in de iPod touch geïnvesteerd.
 • Groter 4-inch scherm, groter dan de meeste andere mp3-spelers.
 • Veel betere camera’s aan voor- en achterzijde. iPod touch is nu serieus alternatief voor 5-megapixel zakcamera’s. Meer megapixels en betere kleurweergave.
 • iPod touch is dunner en lichter dan ooit geworden.
 • Verkrijgbaar in meerdere vrolijke kleuren.
 • Nieuwe EarPods-oordopjes meegeleverd (maar in een versie zonder microfoon).
 • Voorzien van nieuwe Lightning-connector, zodat je klaar voor de toekomst bent (maar heeft uiteraard ook nadelen).

Verbeterpunten iPod touch 5G

Veel verbeteringen dus. Maar is het de ideale iPod touch voor iedereen? We vonden toch een paar minpuntjes.

 • Technisch gezien lijkt de iPod touch 5G meer op de iPhone 4S dan op de iPhone 5.
 • Goedkope 8GB-uitvoering van rond de 150 euro is uit het assortiment verdwenen, goedkoopste optie is de prijzige 32GB-versie van €325.
 • Polsbandje is geen serieus accessoire; Apple had beter een siliconencase kunnen meeleveren.
 • Door Lightning-connector niet meer geschikt voor oudere iPod-speakers en andere accessoires. Geen verloopstukje meegeleverd.
 • Prijsverschil is maar 4 euro met de iPad mini. Als je een leuk multimedia-apparaatje voor erbij zoekt, lijkt het alsof je bij de iPad mini meer waar voor je geld krijgt (in ieder geval meer volume en gewicht).
 • Geen unieke functies die je alleen op de iPod touch vindt (behalve dan het polsbandje, maar dat zal niet snel een reden zijn om te kopen).

ipod touch 5g schuin bovenkant

Score

8.5

iPod touch 5e generatie (2012)

iPod touch 5e generatie (2012)

Voordelen +

Nadelen -

Conclusie iPod touch 5G review

De nieuwe kleurtjes wekken misschien de indruk dat de iPod touch 5G vooral voor kinderen is bedoeld. Toch is de kleurrijke nieuwe iPod touch voor veel meer mensen geschikt. Bijvoorbeeld wanneer je van de baas een zakelijke telefoon moet gebruiken en daardoor geen iPhone hebt. Of wanneer je werk en privé gescheiden wilt houden: op de iPhone zet je alleen serieuze apps, de iPod touch komt propvol te staan met de nieuwste games. Je kunt de iPod touch ook gemakkelijker even uitlenen aan iemand anders, zonder dat ze meteen door alle gegevens kunnen neuzen. Wie niets met de kekke kleurtjes te maken wil hebben kan ook voor zilvergrijs of grijszwart kiezen.

Maar Apple heeft bij de iPod touch wel een vreemde keuze gemaakt. De prijsstelling is zo hoog, dat je niet meer kunt spreken van ‘leuk voor erbij’ en het cadeau geven van de iPod touch is door de prijs vanaf €325 ook niet meer voor iedereen haalbaar. Voor dat geld krijg je een goede mediaspeler die intern en extern is vernieuwd en op vrijwel alle punten is verbeterd. Maar technisch gezien kan de iPod touch de pas verschenen iPhone 5 niet bijbenen.

Apple zal bij de nieuwe iPods rekening moeten houden met flink wat concurrentie, ook uit eigen huis. Als je indruk wilt maken op je vrienden kun je beter de 4 euro extra bijleggen om een iPad mini te kopen. En voor de 325 euro die Apple vraagt kun je bij de concurrentie meer kopen. Weliswaar in een plastic behuizing en met een minder gebruiksgemak, maar consumenten hebben in de smartphonemarkt al laten zien dat ze daar geen moeite mee hebben.

Ondanks al onze bezwaren over de wat hoge prijs blijft de iPod touch een uitstekende multimediaspeler en het beste wat je momenteel in de winkel kunt vinden. Je koopt een apparaat met een stevige aluminium behuizing, die kwalitatief goed aanvoelt en vele jaren meegaat. Geen kans op rammelende knoppen of kieren: alles zit goed in elkaar, is superlicht en superdun. Wie het zich kan veroorloven en geen oren heeft naar de iPad mini moet er zeker eentje kopen.

Momenteel is de iPod touch 7G (2019) het meest recente exemplaar.

Apple hanteert hiervoor deze prijzen: