iPhone 9

iPhone 9: alles over specs, release en meer

Gaat Apple een iPhone 9 uitbrengen? In dit artikel lees je alles over mogelijke specs, prijs, releasedatum en wat je verder nog kunt verwachten van dit de iPhone 9.

iPhone 9

Wil je alles weten over de opvolger van de iPhone 8? Op deze pagina vertellen we wat er al bekend is over de iPhone 9.

In september verschijnen er altijd nieuwe iPhones. Ook dit jaar kunnen we weer nieuwe iPhone-modellen verwachten die we voor het gemak de iPhones 2018 noemen. Eén van de verwachte toestellen is de iPhone 9, als opvolger van de iPhone 8. Daarnaast zou Apple ook plannen hebben om deze toestellen uit te brengen:

iPhone 9 of iPhone 8s, wat is de nieuwe naam?

Het is nog niet zeker dat Apple de naam iPhone 9 gaat hanteren. Apple zou ook kunnen kiezen voor kortweg ‘iPhone’, net zoals tegenwoordig bij het standaardmodel van de iPad wordt gedaan. Een van de redenen waarom Apple de naam iPhone 9 zou kunnen overslaan is omdat de iPhone X (’10’) al verkrijgbaar is en voor sommige mensen zou de naam iPhone 9 dan als een stap terug kunnen worden gezien. Dit is iets wat Apple waarschijnlijk wil vermijden. Een andere mogelijkheid is dat Apple kiest voor de naam iPhone 8s, zoals in het verleden is gedaan. De ‘s’ geeft dan aan dat het design hetzelfde is gebleven, maar dat het toestel intern flink is verbeterd. Als Apple de nummering laat vallen, dan zal het toestel waarschijnlijk bekend staan onder de naam iPhone 2018, om het te onderscheiden van eventuele toekomstige modellen die ook allemaal ‘iPhone’ gaat heten.

iPhone LCD 2018 prijs

De iPhone 9 zal als opvolger van de iPhone 8 ongeveer in dezelfde prijsklasse zitten. Dit zijn de iPhone 9 prijzen die we ongeveer verwachten:

  • 64GB → 810 euro
  • 256GB → 980 euro

Om de iPhone 9 te voorzien van het uiterlijk en het design van de iPhone X zou Apple een aantal functies kunnen laten schieten, zoals het OLED-scherm, Touch ID en de dubbele camera aan de achterkant. Aan de voorzijde zit wel een Face Time-camera voor gezichtsherkenning.

iPhone 9 specs en design

Dit zijn de verwachte specs van de iPhone 9:

  • Super Retina-scherm
  • Face ID
  • Apple A12-chip
  • USB-C en draadloos opladen
  • iOS 12
  • 5G-voorbereidingen

#1 Super Retina-scherm

De iPhone 9 is waarschijnlijk voorzien van een Super Retina Display. Bij de aankondiging van de iPhone X maakte Apple duidelijk dat het vrijwel randloze design de standaard zou worden voor toekomstige toestellen. Het zal dan ook niet verbazen dat het toestel hier vrij veel op lijkt, maar dan voorzien van een LCD-scherm in plaats van OLED. Volgens geruchten zal 70% van de verkochte iPhones in 2018 nog voorzien zijn van LCD-scherm, omdat deze goedkoper en daardoor aantrekkelijker zijn voor een grote groep gebruikers.

#2 Face ID

De functies die we in de iPhone X hebben gezien zullen ook in de iPhones van 2018 terug te vinden zijn. Dat betekent voor de iPhone 9 dat er geen thuisknop met Touch ID meer in zit, maar een True Depth-camera voor gezichtsherkenning.

#3 A12-chip

Apple werkt hard aan een nieuwe chip voor de iPhone 9 en andere toestellen die dit jaar beschikbaar zullen komen. Jaarlijks brengt Apple een nieuwe versie van deze in eigen huis ontworpen chip op de markt. Na de A11 Bionic kunnen we de A12 verwachten, die naar verwachting nog zuiniger is en volgens geruchten gemaakt wordt met een 7nm productieproces in plaats van het tot nu te gebruikelijke 10nm. Jaarlijks worden de A-chips weer wat sneller en energiezuiniger. Zo was de A11 Bionic maar liefst 70 procent sneller dan de A10 Fusion. Samsung en TSMC zijn de aangewezen partijen om deze processors te gaan produceren, net als voorgaande jaren.

#4 USB-C en draadloos opladen

Schakelt Apple in 2018 over op een USB-C oplader? De geruchten wijzen daar wel op. Het zou gaan om een 18 Watt USB-C oplader die geschikt is voor snelladen. Tot nu toe was je aangewezen op een 29 Watt USB-C snellader die een paar tientjes kost. Het standaard meeleveren van een draadloze oplader zal waarschijnlijk te prijzig zijn.

#5 Voorzien van iOS 12

Eén ding weten we zeker: de iPhone 9 draait op de nieuwste iOS-versie, namelijk iOS 12. Dit geldt voor alle 2018 iPhones. Tijdens WWDC 2018 heeft Apple al een aantal belangrijke functies voor iOS 12 onthuld, waaronder Schermtijd, Siri Shortcuts en verbeterde Niet Storen en notificaties.

#6 Voorbereidingen voor 5G

De eerste 5G-netwerken komen eraan. Bij de iPhone 9 zal Apple daarvoor waarschijnlijk de eerste voorbereidingen treffen met pre-5G modemchips die sneller zijn dan voorheen maar nog geen volledige 5G-technologie bieden. Apple werkt voor deze 5G-chips samen met Intel. Daarnaast zou ook Qualcomm ingeschakeld kunnen worden.

iPhone 9 releasedatum

Apple staat erom bekend dat nieuwe iPhones altijd in september uitkomen. Dat maakt het voorspellen van de iPhone 9 releasedatum een stuk makkelijker dan bij andere fabrikanten. We verwachten dan ook dat we begin september 2018 de aankondiging zullen zien. De meest voor de hand liggende datum daarvoor is woensdag 12 september. Dinsdag 11 september valt af vanwege de herdenkingen van 9/11 en een aankondiging op andere dagen van de week is hoogst ongebruikelijk. De afgelopen jaren heeft Apple nieuwe iPhones drie keer aangekondigd op een dinsdag en drie keer op een woensdag, tussen de 7e en de 12e van de maand.

Nieuwe toestellen komen meestal op een vrijdag halverwege september beschikbaar. Dit jaar is vrijdag 21 september het meest voor de hand liggend. Nederland en België zitten de afgelopen jaren in de eerste groep landen.

iPhone 9 video

In onderstaande video’s krijg je wat ideeën hoe de iPhone 9 eruit zou kunnen zien. Niet alle genoemde iPhone 9 specs zijn even geloofwaardig, zoals de suggestie dat er 6GB RAM in zou zitten.Is de iPhone 9 niet helemaal wat je zoekt? Misschien vind je deze andere 2018 iPhones interessanter:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!