iPhone SE 2/iPhone 9 rijtje

iPhone 9: alles over deze aankomende 4,7-inch iPhone

De iPhone 9 is de beoogde opvolger van de iPhone 8 en verschijnt in het voorjaar van 2020. Wat weten we al over dit model en wanneer kun je hem verwachten? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de iPhone 9.

Apple werkt al een tijdje aan de vervanger van de iPhone 8, mogelijk met de naam iPhone 9, maar waarschijnlijker met de naam iPhone SE 2020. Als we de geruchten mogen geloven, wordt dit model een betaalbare optie voor iPhone-gebruikers die nu nog een iPhone 6 of iPhone 6s hebben en op zoek zijn naar een goedkopere iPhone. Tegelijkertijd is de iPhone 9 ook een spirituele opvolger van de iPhone SE, hoewel het schermformaat wel een stukje groter geworden is. De iPhone 9 wordt dan ook wel de iPhone SE 2 genoemd.

iPhone 9 in het kort

Dit zijn de belangrijkste iPhone 9 specs volgens de betrouwbare bronnen:

  • 4,7-inch Retina-display, hetzelfde scherm als de iPhone 8
  • Hetzelfde design als de iPhone 8 met glazen achterkant, geschikt voor draadloos opladen
  • Nieuwe snelle A13-chip, dezelfde chip als in de 2019 iPhones
  • 3GB RAM
  • Verbeterde enkele camera, mogelijk dezelfde als iPhone XR
  • Thuisknop met Touch ID

Releasedatum iPhone 9: wanneer kunnen we hem verwachten?

Apple zou plannen hebben om de iPhone 9 in maart uit te brengen. Hoe Apple dit model gaat aankondigen is nog de vraag. Eerst werd uitgegaan van een aparte event in maart, maar vanwege het coronavirus is die kans steeds kleiner geworden. Het lijkt er dus op dat Apple dit model via een persbericht aankondigt, waarna je hem even later kunt aanschaffen. Of het coronavirus nog roet in het eten gegooid heeft wat betreft de productie van dit nieuwe model, is nog de vraag. Er waren geruchten dat Apple de iPhone 9 op 3 april in de winkels wil leggen, maar het zou kunnen dat dit iets later wordt. In ieder geval verwachten we dat de voorraad in het begin beperkt zal zijn.

iPhone 9 prijs: hoeveel moet je betalen?

Apple zet de iPhone 9 in de markt als een relatief betaalbaar model. Hij moet immers de iPhone 8 vervangen, die nu in de schappen ligt voor €539. We verwachten een prijs van tussen de €450 en €500, net als Apple met de iPhone SE in 2016 deed. Daarmee wordt de iPhone 9 in één klap de voordeligste iPhone in het assortiment. De iPhone XR is met €709 alweer een stuk duurder en de iPhone 11 is weer een stap hoger met een adviesprijs van €809.

iPhone 9 geruchten: dit zeggen de bronnen

De afgelopen maanden zijn er al flink wat geruchten over dit model verschenen. Wij helpen je op weg en zetten de belangrijkste verwachtingen op het gebied van design, scherm, specs en camera voor je op een rijtje.

iPhone SE 2/iPhone 9 rijtje

Vertrouwd design: geïnspireerd op iPhone 8

De iPhone 9 wordt wat betreft design vooral erg vertrouwd. Apple hergebruikt namelijk het ontwerp van de iPhone 8. Dat betekent dat de afmetingen nagenoeg hetzelfde zullen zijn, het toestel afgeronde randen heeft en er een thuisknop aan de voorkant zit. Hierdoor bedien je de iPhone ook gewoon met een knop en Touch ID, in plaats van met veegbewegingen en Face ID. De achterkant is van glas, maar rond de cameralens is het glas mogelijk wat matter. Je kunt dit het beste vergelijken met het ontwerp van de iPhone 11, die ook een grotendeels glimmend glazen achterkant heeft. De rand van het model is hoogstwaarschijnlijk van aluminium, om kosten te besparen.

Qua kleuren kiest Apple vermoedelijk voor spacegrijs, zilver en goud, de standaardkleuren die we al jaren bij de iPhone vinden. Of er ook een rode versie komt, is nog even afwachten. In het verleden heeft Apple wel speciale rode versies uitgebracht en het is mogelijk dat ze daar bij dit model ook voor kiezen.

4,7-inch Retina scherm zonder Face ID

Apple kiest vermoedelijk voor een 4,7-inch scherm, zoals je die ook al op de iPhone 6, iPhone 7 en iPhone 8 vindt. Technieken als True Tone vind je ook op dit nieuwe model, waardoor de kleuren zich aanpassen aan de lichtomgeving. Dat er een 4,7-inch scherm in komt, betekent ook dat je aan de boven- en onderkant van de iPhone zwarte balken hebt. Er zit dus geen notch in, maar wel bredere schermranden dan je van de nieuwste iPhones gewend bent. Over de resolutie van het model is nog niet veel bekend, maar waarschijnlijk is dit hetzelfde als bij de iPhone 8. Tot slot kiest Apple voor een LCD-scherm, omdat dit goedkoper is dan OLED.

iPhone SE 2/iPhone 9 renders in kleuren.

Verbeterde specs met nieuwe chip en meer RAM

Wat betreft de specificaties lijkt de iPhone 9 een behoorlijke stap vooruit te zijn ten opzichte van de iPhone 8. De iPhone 8 heeft een A11-chip, maar in de opvolger zit waarschijnlijk een A13-chip. Dit is Apple’s nieuwste en snelste chip, waardoor je ervan verzekerd bent dat het nieuwe model razendsnel is en je nog jarenlang updates krijgt. Met zo’n nieuwe chip zorgt Apple ervoor dat het model nog jarenlang mee kan en je bent tegelijkertijd voorbereid op de toekomst.

Enkele camera, wel verbeterd

Net als de iPhone 8 heeft het nieuwe model hoogstwaarschijnlijk een enkele camera. Dat betekent dat er dus geen telelens of ultragroothoeklens op zit, zoals je wel vindt op de iPhone 11 en iPhone 11 Pro. Maar dat wil niet zeggen dat je er geen mooie foto’s mee kan maken. Dankzij de A13-chip en hoge rekenkracht verwachten we dat Apple enkele verbeteringen doorgevoerd heeft ten opzichte van het voorgaande model. Mogelijk kun je er ook portretfoto’s mee maken, net als bij de iPhone XR met enkele camera mogelijk is. Een beperking is dan wel dat je alleen portretfoto’s van mensen kan maken, niet van voorwerpen en dieren.

Hoe Apple de iPhone 9 definitief gaat noemen, is nog de vraag. iPhone 9 is mogelijk een tijdelijke naam, maar het zou kunnen dat Apple hier evengoed voor kiest. Het laat direct zien van welk model dit de vervanger is en het maakt duidelijk dat het geen Face ID-model is. De iPhone 9 wordt ook wel iPhone SE 2 genoemd, omdat dit de spirituele opvolger is. Wil je weten hoe de huidige line-up van iPhones eruit ziet? Lees dan ons artikel waarin we iPhones vergelijken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!