Zinnen Ontleden: ‘ontcijfer’ de Nederlandse taal zin voor zin

Zinnen Ontleden is een nieuwe applicatie voor de iPad waarmee je de Nederlandse taal beter onder de knie kan krijgen door de zinnen op te knippen en zinsneden te benoemen. Een algemene uitleg ontbreekt echter.

Zinnen Ontleden iPad hoofdmenuNa Lezen en Schrijven 1 voor de iPad heeft de Nederlander Gerrit Procée een nieuwe applicatie op de iPad uitgebracht waarmee je je taalkennis kan opwaarderen. Door een nieuwe update is de al langer bestaande app Zinnen Ontleden naast de iPhone en iPod touch nu ook voor de iPad geschikt. De applicatie schotelt je vijftig zinnen voor die je redekundig dient te ontleden.

Als een zin in beeld komt, druk je op de ruimtes tussen de woorden om een streepje tussen de woorden te plaatsen. Daarna verschijnt er een vraagteken boven de gesplitste onderdelen en kan je het deel van de zin benoemen. Daarbij heb je logischerwijs de keuze uit de persoonsvorm, het werkwoordelijk gezegde, het onderwerp, lijdend voorwerp, meewerkend voorwerp en de bijwoordelijke bepaling. Op het moment dat je een zinsnede selecteert, zie je enkel de afkortingen van de benoemingen. Met de help-knop onderin word je herinnerd aan de volledig uitgeschreven betekenis en krijg je het principe van de app uitgelegd.

Zinnen Ontleden voorbeeld iPadZinnen Ontleden heeft 50 zinnen en in het hoofdmenu kan je aangeven welke zinsneden je wilt benoemen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen alleen maar de persoonsvorm te willen zoeken. Nadat je een zin hebt ontleed, druk je rechtsonder op Check om je score op een zin te zien. Je ziet dan in eerste instantie of je streepjes goed staan en waar ze hadden moeten staan en boven de zinsneden die je hebt benoemd, de juiste benoemingen. Groen staat voor goed en rood voor fout. Je kan op elk moment teruggaan naar het hoofdmenu en de score resetten om de vijftig opgaven opnieuw te doen.

Er valt echter wel een zwarte kanttekening te plaatsen bij Zinnen Ontleden op de iPad. Een algemene uitleg van de theorie erachter ontbreekt namelijk volledig. Zo kan je er nergens op naslaan hoe je een lijdend voorwerp onderscheidt van een onderwerp of hoe een bijwoordelijke bepaling er vaak uitziet. Voor een applicatie die je bijspijkert op maar één gebied, is het ontbreken van die uitleg betreurenswaardig. Nu is het een betaalde zelftest.

Downloaden: Zinnen Ontleden (€1,59)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 februari 2012, 17:52
Categorieën Kinderen, Nederlandse apps, Onderwijs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.