Volkskrant werkt aan sneak preview-app

In februari 2014 brengt de Volkskrant een 'sneak-preview-app' uit, waarin elke avond tien artikelen uit de krant van de volgende dag staan.
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

vkDe Volkskrant is bezig met het ontwikkelen van een app waarin elke avond tien artikelen uit de krant van de volgende dag staan. “Dat zal uiteraard niet het laatste nieuws zijn. Nieuws wordt immers altijd gelijk online gepubliceerd”, licht hoofdredacteur Volkskrant.nl Laurens Verhagen toe in een blogposting. Het zal mogelijk zijn om een apart abonnement op de app te nemen, bestaande abonnees krijgen gratis toegang. De app zal in februari 2014 in de App Store verschijnen, tegelijk met het live gaan van de nieuwe website. Over de naam, prijs en vorm van de app is nog niets bekend. Het was al langer bekend dat de Volkskrant haar digitale uitingen in het begin van 2014 zou verversen.

Wat betreft de sneak preview-app is de vergelijking met NRC Reader snel gemaakt, maar eigenlijk gaat de Volkskrant met deze app een andere richting op. Waar het NRC Handelsblad na (of in het geval van nrc.next: tijdens) het verschijnen van de krant circa acht artikelen in de NRC Reader-app plaatst, plaatst de Volkskrant dus tien artikelen op de avond ervoor. Dat verschil is wellicht deels inherent aan het verschil tussen een ochtend- en avondkrant, maar we kunnen ons zo voorstellen dat het gebruik van de apps daardoor behoorlijk anders voelt.

Waar je met NRC Reader een soort ‘best-of’ app in handen hebt, biedt de Volkskrant meer een kijkje vooraf. Of er in die voorvertoning straks ook de beste artikelen of de grootste scoops staan is nog even afwachten: er zal een balans moeten worden gemaakt tussen het aanspreken van een nieuw publiek en het behouden van oude lezers, door hen niet het gevoel te geven dat ze de eigenlijke krant niet meer hoeven te kopen.

Nieuwe iPad-app en betaalde Plus-omgeving

Naast deze sneak preview-app wordt er ook gewerkt aan een nieuwe iPad-app (zie afbeelding hieronder). Dit maakte hoofdredacteur volkskrant.nl Laurens Verhagen eind oktober al op het redactieblog van het dagblad bekend. Dit zal geenszins de huidige krantenapp zal gaan vervangen, maar ernaast komen te staan. Volgens de Volkskrant geven veel lezers namelijk nog altijd de voorkeur aan iets wat op de eigenlijke krant lijkt, en moet de traditionele kranten-app dus blijven bestaan.

screenshot iPad app
Screenshot nieuwe iPad-app

Daarnaast werkt Volkskrant aan nog meer inkomstenbronnen. De nieuwe website van de Volkskrant zal naast gratis nieuws ook een een betaalde ‘Plusomgeving’ bevatten. Voor deze Plus-artikelen kunnen bezoekers een vast bedrag per dag of maand betalen. Ze krijgen dan de gehele krant inclusief de archieven te zien. Ook komen er gespecialiseerde apps, bijvoorbeeld rondom een bepaalde columnist. Remarque heeft goede hoop dat lezers zullen betalen voor online content. Amerikaanse voorbeelden zoals de New York Times boeken er al succes mee.

“In feite creëren wij een nieuwe digitale krant die alle kwaliteiten heeft van de papieren krant, plus alle voordelen van het internet zoals deelbaarheid, interactie en video. Een krant ook, die 24 uur per dag verandert”, aldus hoofdredacteur Philippe Remarque in onderstaand video-interview.

Het huidige aanbod van Volkskrant-apps ziet er zo uit:

  • de Volkskrant HD (gratis, €0,89 per nummer, universeel, iOS 5.1+) – bevat digitale kranten in oorspronkelijke opmaak
  • de Volkskrant (gratis, €0,89 per nummer, iPhone, iOS 3.0+) – oude versie van de krantenapp, bevat kranten in oorspronkelijke opmaak, maar is sinds juli 2012 niet meer bijgewerkt
  • Volkskrant.nl Mobile (gratis, iPhone, iOS 4.3+) – app met nieuws van de mobiele website

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 november 2013, 14:14
Categorieën Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerp volkskrant

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.