Umano: nieuws laten voorlezen door iPhone-app

Umano is een app die nieuws voorleest. De Engelstalige artikelen bestrijken een breed gebied. Tijdens het sporten of autorijden luister je naar de voorgelezen artikelen in deze iPhone-app.

umano-1Het voorlezen van nieuws is een van de populairste functies in onze eigen iCulture-app. Het voorlezen gebeurt daarbij met text to speech. Een nóg mooiere oplossing is als nieuwsberichten worden voorgelezen door echte stemacteurs. Zo’n app is er: Umano. Al zul je wel genoegen moeten nemen met een Engelstalige stem. Nederland is waarschijnlijk te klein voor een dergelijke, gratis dienst. Umano is ideaal voor mensen die vaak in de auto zitten of in de sportschool rondhangen. Of mensen die in de trein willen wegdommelen en ondertussen naar iets anders dan een audioboek of podcast willen luisteren. De nadruk ligt vooral op ontdekken.

Je moet Umano niet installeren om gericht bepaalde nieuwsberichten van bepaalde websites voorgelezen te krijgen. Niet alle websites doen mee. Dat heeft ermee te maken, dat Umano niet zomaar allerlei teksten geautomatiseerd kan omzetten naar gesproken teksten. Hier komen echte mensen aan te pas, die met foto en profiel in de app staan. Umano maakt de selectie, jij kiest welke categorie je interessant vindt en je krijgt vervolgens een mini-magazine van beschikbare artikelen te zien. Tik je op een artikel, dan opent een detailpagina waarbij de voorleesstem na een kort muziekje meteen begint te spreken. De app bestaat al een tijdje op de iPhone, maar kreeg onlangs nog een update, waardoor ‘ie opeens weer in de belangstelling kwam.

Umano’s sterke punt zijn de professionele stemmen. Alle teksten worden voorgelezen door stemacteurs die prettig in het gehoor liggen en goede apparatuur gebruiken. De app is gemaakt door voormalig Google-medewerkers en bevat dagelijks een tiental nieuwe artikelen, die zijn ingesproken. Er zijn categorieën zoals tech, wetenschap, amusement en ondernemerschap. Het aanbod is breed, maar niet diep: je kunt artikelen over wetenschap beluisteren, maar ben je specifiek geïnteresseerd in genetica, dan zul je daarover maar weinig artikelen aantreffen.

Of de artikelen je aanspreken is natuurlijk een kwestie van smaak, maar zelf vond ik dat er voor een kwartiertje tot een halfuur genoeg interessante artikelen tussen zaten. Ook over onderwerpen die ik niet zo snel zelf actief zou volgen, maar waarbij ik wel dacht: “Hmmm, toch even luisteren.” Je steekt er wat van op of je bent even een paar minuten ondergedompeld in een vermakelijk onderwerp. Handig is dat je een afspeellijst kunt samenstellen met meerdere artikelen, zodat je niet na elk voorgelezen artikel weer opnieuw het smartphonescherm hoeft aan te raken (onhandig als je aan het sporten bent of tijdens het autorijden je iPhone niet in de hand mag nemen). Je kunt de artikelen ook downloaden om offline te kunnen luisteren.

Umano werkt niet samen met de websites waarvan ze artikelen voorlezen. Toch zijn er naar eigen zeggen nog geen klachten binnengekomen over hergebruik van de content.

Umano is behalve voor drukke mensen die tijdens het afwassen of fitnessen iets te doen willen hebben, ook erg geschikt voor blinden en slechtzienden. De stemmen klinken erg professioneel, met de juiste intonatie en zijn prettig om naar te luisteren. Heel wat beter dan de robotstemmen van text to speech.

Downloaden: Umano (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 april 2013, 17:08
Categorie Nieuws
Onderwerp umano

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.