uChek Universal: urinemonsters analyseren met iPhone-accessoire

De uChek Universal is een medische meter die urinemonsters onder de loep neemt met behulp van een bijbehorende iPhone-app.

uChek UniversalEen iPhone kan met behulp van een paar simpele hulpmiddelen worden gebruikt als handig hulpmiddel in de medische wereld, zo bewijst het nieuwe Indiegogo-project uChek Universal. Door je iPhone in dit apparaat te leggen en er een urinemonster in te plaatsen is het mogelijk om te zoeken naar 14 stofjes, waaronder glucose, proteïne, calcium en pH-waarden. Volgens de makers is het iPhone-hulpmiddel net zo precies als commercieel beschikbare apparaten die door doktoren worden gebruikt. Het hulpmiddel moet een toegankelijke medische oplossing bieden voor bijvoorbeeld kleine dorpjes in minder bedeelde landen.

Een vroege versie van de uChek Universal werd gedemonstreerd in app-vorm op TED 2013, waarna er een simpel prototype werd geïntroduceerd. De uChek Universal maakt gebruik van je iPhone en een nieuwe en preciezere app, die bepaalde veranderingen in het geleverde monster kunnen detecteren met behulp van een speciale kleurenstrip. De urine die voor de test wordt gebruikt verandert in een periode van 120 seconden van kleur, een proces dat de huidige waarden van bepaalde stoffen laat zien. Doktoren gebruiken voor vergelijkbare metingen speciale apparaten, maar je iPhone heeft al een camera en computer die het proces goedkoper maken.

Je bemachtigt een uChek Universal door 99 dollar op Indiegogo te doneren, waarna het apparaat in maart 2014 jouw kant op wordt gestuurd. Voor 30 dollar kun je ook de vroege versie van de uChek in huis halen, waarmee je 10 parameters kunt meten. Volgens de makers is deze oude versie op sommige punten wel iets minder precies.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 augustus 2013, 21:00
Categorie Geneeskunde

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.