Type on PDF: schrijven op PDF-formulieren tijdelijk gratis

Met Type on PDF voor de iPad kun je op PDF-bestanden schrijven met het toetsenbord van de iPad. Zo hoef je documenten niet uit te printen, dan in te vullen en dan via de post weer opsturen - handig!
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Type on PDF iPad iPhone iPod touchThere’s an app for that is een vaak gebezigde uitspraak van Apple om te onderstrepen dat er een applicatie is voor zo’n beetje alle toepassingen die je kunt bedenken. Type on PDF is er zo eentje, die je misschien niet vaak nodig hebt, maar wel de gedachte oproept: waarom heeft nog niemand daar eerder aan gedacht? Met de app kun je PDF-bestanden op de iPad invullen, opslaan en terugsturen. Zo hoef je ze niet meer te printen, invullen en dan op de post doen om ze terug te sturen.

De app verwijst je bij de eerste keer opstarten meteen door naar een video-instructie over de applicatie. Die instructie duurt een dik kwartier en dat is wel heel gortig voor een applicatie die redelijk voor zichzelf spreekt. Een korte versie van de uitleg: je houdt een PDF-bestand die als bijlage bij een mail schuilt, lang ingedrukt. Je kiest voor de optie ‘Open In’ Type on PDF en het document opent in de applicatie. Vanuit de online opslagruimte Dropbox werkt dezelfde truc ook.

Eenmaal in een document heb je twee manieren om te schrijven: door handbewegingen met een pennetje en de typewriter-modus. De eerste is eigenlijk alleen handig om een digitale handtekening te zetten of hokjes aan te kruisen, voor de rest zal je voornamelijk de typewriter-modus gebruiken. Type on PDF schrijven op PDF-bestanden in werking op iPadJe selecteert de A, drukt op een lijntje waarop je wil typen en je kunt meteen aan de slag met schrijven. De app weet zelf waar de invullijntjes staan en zo kun je vaak met enter al door naar het volgende tekstveld. Gaat dat niet helemaal goed, dan kun je een antwoord verslepen naar een andere plek. Als je letters te groot zijn, kun je met een druk op de knop de lettergrootte aanpassen.

Een andere handige optie is de highlighter die je kan selecteren onder het pennetje. Daarmee geef je tekst een achtergrondkleur, vergelijkbaar met een fluorstift waarmee je stukken tekst in een document markeert. Als je klaar bent, kan je de bewerkte PDF opsturen via e-mail of naar een andere app die het PDF-formaat op de iPad ondersteunt. Mocht je het resultaat toch op papier willen hebben, dan kun je het document zelfs naar een printer versturen.

De betaalde versie van Type on PDF is alleen vandaag gratis. Op andere dagen kost de applicatie 2,39 euro. Er is ook een Free-versie van de app verkrijgbaar, maar die zet eigenhandig een advertentie aan de voorkant van je formulier. Dat staat zakelijk gezien natuurlijk niet erg sjiek.

Type On PDF is helaas inmiddels niet meer gratis.

Downloaden: Type on PDF (vandaag gratis, anders €2,39, werkt ook op iPhone)
Downloaden: Type on PDF Free (gratis, werkt ook op iPhone)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 oktober 2011, 19:04
Categorie Zakelijk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.