Top 5 terminal- en SSH-applicaties in de App Store: SSH, iSSH, pTerm, TouchTerm, Telnet

OpenSSH heeft een andere insteek dan SSH en iSSH, twee applicaties die sinds kort in de iTunes App Store te koop zijn. Met SSH en iSSH kun je verbinding met een server maken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

SSHIn de App Store zijn momenteel verschillende applicaties te vinden waarmee je een SSH-verbinding vanaf je iPhone kunt maken, onder andere SSH en iSSH. Ze doen iets anders dan OpenSSH waarmee je vanaf je computer toegang tot de mappen op je iPhone krijgt, zodat je bijvoorbeeld software kunt installeren of andere bestanden naar de iPhone kunt kopiëren. Maar wat doen applicaties als SSH, TouchTerm, pTerm, iSSH en Telnet dan wel? Deze dienen een tegengesteld doel: daarmee kun je vanaf de iPhone toegang krijgen tot hosts/servers om daarop commando’s uit te voeren.

1. SSH

SSHSSH is voor €2,39 te koop in de App Store. Deze SSH-client kan worden gebruikt om te communiceren met een andere host die het SSH-protocol ondersteunt. Je kunt kiezen met welke host en welke poort je verbinding kunt maken. SSH werkt over Wi-Fi, EDGE en 3G. Commando’s toets je in via de witte invoerbalk die samen met het schermtoetsenbordje verschijnt. De groene letters op zwarte achtergrond zijn niet te wijzigen. Minpunt is het ontbreken van emulatie-toetsen waardoor je commando’s handmatig moet intikken. Installeren: SSH (€2,39).

2. iSSH

iSSHiSSH is iets duurder (€3,99) en werkt eveneens via Wi-Fi, EDGE en 3G. Met iSSH kun je een terminal-emulator over SSH gebruiken; de applicatie is geschikt voor VT100, VT102, VT220, ANSI, xterm en xterm-color. Bij deze applicatie begin je met het configureren van de verbinding: een omschrijving, hostnaam en gebruikersnaam. Het is niet mogelijk om de poort in te stellen: dat is altijd 22. Als je de iPhone roteert zal ook het scherm (inclusief toetsenbord) meedraaien. Installeren: iSSH (€3,99).

3. pTerm

pTermpTerm is een SSH-, Telnet- en TCP-client voor de iPhone en iPod touch. Het is gebaseerd op de populaire desktop-applicatie PuTTY. Je krijgt een standaard 80 x 24 scherm te zien met witte letters op een zwarte achtergrond. De Ctrl-toets is bij het invoeren van commando’s ook te gebruiken. In de laatste update is ondersteuning voor de Esc-toets toegevoegd. Het programma slaat een lijst van host, poort en protocol op, zodat je makkelijker opnieuw toegang krijgt. Reviewers klagen over het gebrek aan stabiliteit. Installeren: pTerm (€3,99).

4. TouchTerm

TouchTermTouchTerm is een SSH-terminalapplicatie die eerder gebruikte verbindingsprofielen onthoudt. Het aantal profielen is onbeperkt. TouchTerm ondersteunt de Ctrl-, Esc-, Tab- en pijltoetsen, maar ook authenticatie met RSA/DSA. De applicatie is staand en liggen te gebruiken via Wi-Fi, EDGE en 3G. Binnenkort ook verkrijgbaar: TouchTerm Pro. Installeren: TouchTerm (€2,39)

5. Telnet

TelnetTelnet is wat de naam aangeeft: een telnet-client voor de iPhone. Het kan worden gebruikt met elke host die het telnet-protocol ondersteunt. Je hebt de keuze uit Linux, BSD, AIX, Solaris, OS X, Cisco en zelfs Windows als de telnet-service is ingeschakeld. Met de VPN-ondersteuning van de iPhone kun je een beveiligde verbinding maken. De host- en poortnummers zijn vrij te kiezen. Telnet onthoudt je servergegevens en biedt ook ondersteuning voor control-toetsen. VT100 wordt gedeeltelijk ondersteund. Installeren: Telnet (€1,59).

Meer over de mogelijkheden van OpenSSH lees je in een eerder gepubliceerd artikel.

Er is ook een gratis alternatief in Cydia: MobileTerminal. Die bestaat al ruim een jaar! En zoek je een gratis telnet-client, dan is in de App Store ook Mocha Telnet Lite verkrijgbaar.

Informatie

Laatst bijgewerkt
31 oktober 2009 om 22:39
Categorie
Diensten

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.